Военните на САЩ започнаха тестове, за да проверят дали генеративният

...
Военните на САЩ започнаха тестове, за да проверят дали генеративният
Коментари Харесай

Пентагонът тества дали изкуственият интелект може да планира отговор на тотална война

Военните на Съединени американски щати започнаха проби, с цел да ревизират дали генеративният изкуствен интелект (ИИ) може да помогне при планирането на реакциите при евентуални световни спорове или да обезпечи по-бърз достъп до вътрешна информация.

На 6 юли организация Bloomberg заяви, че Министерството на защитата на Съединени американски щати, или Пентагонът, и неназовани съдружници за първи път тестват пет огромни езикови модела (LLM) на ИИ в опити, провеждани от службата за цифрови технологии и ИИ в Пентагона.

Информация за това кои LLM са подложени на тестване не е налична, само че стартъпът за изкуствен интелект Scale AI заяви, че неговият модел „ Donovan “ е един от петте.

Полковникът от Военновъздушни сили Матю Стромайер съобщи пред Bloomberg, че първичният тест на LLM е бил „ доста сполучлив ”, като ИИ работи доста бързо. В Пентагонът са уверени, че поставените цели са вероятни за осъществяване, само че не са подготвени за „ праймтайма “ към момента. 

При един от тестванията, обяснени от Стромайер, моделът на ИИ е дал отговор на искане за информация за 10 минути.

Светкавична скорост, защото настояванията постоянно лишават дни и включват няколко чиновници.

На LLM към този момент е предоставена класифицирана оперативна информация, с цел да генерира отговори по действителни въпроси. При тестванията се ревизира дали моделите могат да оказват помощ за обмисляне на отговор на евентуална ескалация на към този момент напрегнатата военна обстановка с Китай.

Въпреки че тестванията ще продължат единствено до 26 юли, американската войска от известно време учи евентуалните благоприятни условия на ИИ във военното дело.

През май държавната организация на Обединеното кралство, Лабораторията за отбранителна просвета и технологии, беше хазаин на Съединени американски щати и Австралия за първото взаимно тестване, при което бяха тествани военни дронове, употребяващи ИИ за следене на цели.

Агенцията съобщи, че тестването „ е постигнало първи резултати в света “.

Като да вземем за пример преквалификация на моделите на ИИ онлайн по време на полет и замяна на моделите сред участниците. Тя добави, че „ се стреми бързо да внедри тези технологии във военните качества “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР