Военните части на САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне

...
Военните части на САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне
Коментари Харесай

Край. САЩ се изтеглят от Афганистан

Военните елементи на Съединени американски щати и НАТО започнаха окончателното си евакуиране от Афганистан, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Американският президент Джо Байдън дефинира 1 май като публично начало на изтеглянето на оставащите към 2500-3500 бойци на Съединени американски щати и близо 7000 военни на НАТО.

Изпълнението на голямата задача по напускането стартира още преди 1 май. Армията изнася съоръжение, преценявайки кое да бъде върнато в Съединени американски щати, кое да бъде обещано на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.

Данни на плана " Разноските на войната " демонстрират, че Съединени американски щати са похарчили над 2 трилиона $ в Афганистан през последните 20 години.

Според чиновници от министерството на защитата през последната година се прави затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откогато Байдън е оповестил в средата на април, че изтеглянето би трябвало да завърши в края на лятото, единствено към 60 души боен личен състав са напуснали Афганистан.

Двама афганистански бойци починаха, а 18 бяха ранени при гърмеж във военна база на летище " Баграм " в провинция Парван, обявиха през днешния ден представители на локалните управляващи, представени от ДПА.

Талибаните обявиха, че интернационалните сили са нарушили крайния период за изтеглянето на своите войски, както е бил контрактуван в съглашение сред Съединени американски щати и талибаните, а това е " отворило пътя " за ответни дейности от страна на групировката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР