Военната прокуратура съобщи обстоятелства около разследването на инцидента с падналия

...
Военната прокуратура съобщи обстоятелства около разследването на инцидента с падналия
Коментари Харесай

Военна прокуратура за смъртта на Терзиев: Разследването е насочено и в посока за други обвиняеми

Военната прокуратура заяви условия към следствието на случая с падналия край Шабла МиГ-29, при който почина военния водач майор Валентин Терзиев през юни 2021 година В понеделник беше упрекнат полковник Методи Орлов, който е заместител пълководец на авиобазата в Граф Игнатиево.

Повдигнато е обвиняване на настоящ офицер от армията за това, че на 9 юни по време при упражнението, правено от Терзиев, заради немарливо отношение и макар рисковата обстановка, офицерът вместо да анулира стрелбата, е заповядал да слезе под минималната регламентирана височина - 4000 метра, за която е бил квалифициран майорът, споделиха от прокуратурата.

В резултат на това е станал случая, станал по време на обучение на нощна пукотевица, обясниха от държавното обвиняване.

„ Обвинението обгръща и вредите за министерството на стойност 9 милиона лв.. Случаят касае МИГ-29, който се намира на дъното на Черно море. Има направени няколко експертизи и през вчерашния ден е повдигнато обвиняването. Най-важна е правосъдно - инженерна и авиационна експертиза ”, споделиха още от обвиняването.

„ Разследването е ориентирано и в посока за други обвинени. Ако има такива, ще съобщим. Това е в пълномощията на наблюдаващите прокурори ”, сподели представителят на Военно-окръжна прокуратура-София капитан Евгения Деянова.

Спазени са всички предварителни регламенти за осъществяване на този полет. Но има гласови данни и юридически правилник, които сочат, че офицерът не е отменил стрелбата, макар неспазването на разпоредбите. Обвиняемото лице има 2 обвинявания, само че може те да бъдат промени.  Разследването е напреднало, само че не е завършило.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР