Военната операция на Русия в Украйна е решителна стъпка към

...
Военната операция на Русия в Украйна е решителна стъпка към
Коментари Харесай

Кеми Себа: Русия води война срещу глобализма

Военната интервенция на Русия в Украйна е решителна стъпка към смяна на световния международен ред. Това е краят на остарелия еднополюсен свят и образуването на нов – многополюсен. Така го възприемат, апропо, и африканските антиглобалисти, които пазят концепциите на панафриканизма – обединяването на африканските страни в името на отбраната на идентичността, културния и геополитически суверенитет. Кореспондентът на портала " Катехон " беседва за световните и районни промени с водещия актуален представител на това придвижване, водача на придвижването Urgences panafricanistes, Кеми Себа.

Как събитията в Украйна ще се отразят на световната класификация на силите? Ще обиден ли тези промени Африка?

Тези събития ще обиден целия свят, освен Африка, тъй като ние към този момент сме във война. Войната против глобализма се води от тези, които се застъпват за многополюсността. Това, което в действителност се случва сред Украйна и Русия, е конфликт сред тези, които желаят да „ озападнят “ човечеството, и тези, които желаят да защитят идентичността на народите.

Реакцията на Владимир Путин на дейностите на НАТО и Запада сигурно ще засегне Африка и други континенти. Защото Западът нападна и Владимир Путин, и Африка, и Латинска Америка и Близкия изток и дестабилизира другите континенти по сходен метод.

Колкото повече се дестабилизира самият Запад, толкоз по-добре за силите, които желаят да се освободят от западния неолиберален глобализъм.

Властите на някои африкански страни споделят, че Украйна се пробва да вербува техните жители за войната (по-специално в Сенегал). Как се отнасяте към това, до каква степен е задоволително?

Това е колониално държание, което украинците одобриха от своите западни господари: желанието африканците в този случай да работят в полза на Запада, а не на Африка. Това е присъщ случай на пренебрежение и най-тъжното тук е, че някои африканци се причисляват към батальоните на Зеленски и западната олигархия.

Наложени са наказания против Русия – същата орис сполетя редица африкански страни, да вземем за пример Мали. Как можете да се измъкнете от този санкционен напън? Има ли механизми?

Ето за какво в този момент е толкоз значимо да се упорства за многополюсен свят, създаване на съюз сред разнообразни цивилизационни полюси, които се опълчват на монтирането на целия свят към един образец.

В редица модерни африкански страни на власт пристигнаха патриотично настроени военни, само че Западът упорства те да дадат власт на цивилните държавни управления допустимо най-скоро. Трябва ли военните да се вслушат в тези претенции?

Не е належащо да се дава власт на цивилни. Най-великите владетели в историята на Африка нормално са били военни: Кадафи, Томас Санкара, Джери Роулингс. Да си боец не опонира на битката за избавление на Африка. Точно противоположното!

Освен това би трябвало да се има поради, че измежду цивилните има хора, които са под въздействието на Запада (а самият Запад от своя страна желае да подчини тези страни) и има хора като нас, антиглобалисти които желаят суверенитета на народите, водени от такива, ние сме в съюз с военните.

Бихте ли дали образци за такива политици?

В страни като Мали хора като Бен Серво (псевдоним на деятеля Адам Диара) имат късмет – в случай че дойдат на власт. Трябва да се обърне повече внимание на цивилните, като Усман Сонко в Сенегал, които са близки до народа и в това време имат капацитета да вземат властта в свои ръце.

Защо панафриканистите поддържат съдействието с Русия, макар че, на пръв взор е извънрегионална външна мощ във връзка с Африка?

Защото, както ни се коства, Русия през днешния ден се опълчва на западната надмощие. Но ние желаеме съдействие с Русия тъкмо както го желаеме с Венецуела, Куба, Иран. Ние сме и русофили, и иранофили, сближаваме се с всеки, който е срещу глобализма. Африканците желаят да се спасят - и ние търсим поддръжка, която ще ни разреши да се освободим. Много други освободителни придвижвания са създали това, като “Хамас” в Палестина. Това е традиция на политическа опозиция.

За ролята на традицията в актуалния панафриканизъм. Как виждате този съставен елемент на битката за еднаквост и суверенитет? Има ли " африканска концепция "?

Вярваме, че Африка – било то мюсюлманска или християнска – ще се върне към традицията в своето африканско усещане, има доста придвижвания от този тип.

Африканската концепция е в основата на концепцията за панафриканизъм. Изконната африканска концепция сплотява няколко огромни езикови фамилии, които от своя страна образуват единно макросемейство, с общо цивилизационно завещание, с общи цели, с обща орис.

Каква е вашата визия за бъдещето на Африка?

Това е Африка, която има стопански суверенитет, управлява ресурсите си и влизаща в партньорства с който желае, а не с тези, които са ѝ наложени. Африка, която също има културен суверенитет, тъй като Западът се пробва да колонизира и мислите. Например, в Иран, даже на равнище филми, се излъчват персийски или ислямски полезности. Трябва да направляваме и културния съставен елемент.

Така Нова Африка ще би трябвало да си обезпечи културен, идеологически, стопански и политически суверенитет.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР