Водното съоръжение не трябвало да работи, още нямало лицензСъдът във

...
Водното съоръжение не трябвало да работи, още нямало лицензСъдът във
Коментари Харесай

9 г. няма виновен за смъртта на Сара, засмукана в незаконен басейн. Майка й почина, преди делото да започне

Водното оборудване не трябвало да работи, още нямало лиценз

Съдът във Варна ще заседава на 19 февруари

7 години следствие и наново формирано дело от Варненския областен съд - това е равносметката след нелепата гибел на 13-годишно момиче на Златни пясъци през лятото на 2011-а.

На 11 юли немската тийнейджърка Сара Ернст се удави в басейна на хотел “Берлин ”.

Случаят обикаля правосъдните инстанции и

за гибелта на

детето към момента

няма осъден

Четирима застанаха пред Темида, двама бяха упрекнати - като обвиняването против един от обвинените отпадна по отминалост.

След като един път стигна правосъдна фаза и бе върнато за доразследване, на 15 януари 2020-а бе решено делото още веднъж да влезе в съда. Разпоредителното съвещание е планувано за 19 февруари.

Два от главните доводи за новото следствие бяха, че на един от обвинените правосъдното гонене е повдигнато в негово неявяване, а родителите на момичето не са били известени в точния момент, с цел да предявят претенциите си в цивилен искове.

Пред съда трябваше да дават отговор Кирил Ябаджиев, началник на отдел на акредитиран представител на сдружението - реализатор на комплексното строителство в частта “Басейни ” на хотела, Пламен Кипов, представител на строителния контрол, Александър Григоров - архитект в част “Технологична ”, за който производството бе формирано задочно, и спасителят на басейна Мирослав Костов. Именно против последния обвиняванията отпаднаха по отминалост.

Преди 2 години майката на проектанта Григоров бе споделила пред проверяващите, че той е в Канада.

“Александър

Григоров все

още не е открит.

Няма го на

адреса, на който

е регистриран

Чрез външното министерство сме отправили публично питане за пребиваването му в Канада, само че оттова имаме отговор, че няма данни такова лице да обитава в страната ”, сподели за “24 часа ” наблюдаващият прокурор Радослав Лазаров. Двама от обвинените - спасителят Мирослав Костов (вляво) и Пламен Кипов, представител на строителния контрол, в правосъдната зала

Що се отнася до родителите на Сара, прокурор Лазаров добави: “Майката на момичето е умряла. Бащата към този момент е известен публично и е наел адвокатска адвокатска фирма, която да пази ползите му пред нашия съд. Надявам се този път да няма процесуални спънки делото да тръгне. ”

Нелепата гибел на дребната Сара остави доста въпроси без отговори. Момичето се удави, откакто бе засмукано от тръба на басейна. Родителите били разведени и тя пристигнала на отмора в България с татко си Гюнтер Ернст.

Двамата отседнали в хотел “Берлин ”. Във съдбовния ден към 11,30 ч охранителят на хотела забелязал съветска туристка, която се опитвала да притегли вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало безпомощно на дъното на басейна.

Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Не съумял, защото тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва откакто помпите били изключени, момичето било отделено от сифона.

По време на случая имало доста деца в басейна и по тази причина Сара не е видяна в точния момент.

Когато я

извадили, към този момент

била в кома

Веднага е откарана от реанимационен екип на болница в кв. “Виница ”, само че макар напъните на лекарите умряла. Като причина за съдбовния излаз съдебномедицинската експертиза сочи удавяне от поемане на течност, угнетяване на жизненоважни центрове в мозъка и прекъсване на сърдечната активност.

Случаят бе стихотворец от Варненската окръжна прокуратура.

Буквално ден след случая експертът по водно избавяне към БЧК-Варна, Лаврентий Силов изясни, че помпата за филтриране на вода в басейна на хотела въобще не е трябвало да работи. Той добави, че стартирането на такива помпи, до момента в който има хора в басейните, е изцяло неприемливо.

Детето е било засмукано от тръбата, която изтегля водата през филтъра за филтриране. Отворът е бил без защитна решетка, незадоволително необятен и по този начин се е образувало огромно налягане, което детето не е могло да преодолее.  

Освен това

стана ясно, че

хотелският

басейн работел

нелегално,

оборудването е вътрешно, не било тествано и би трябвало да бъде празно. От хотела са подали молба за разкриване на оборудването на 24 юни. Крайният период за посещаване от междуведомствената комисия е 14 юли, т. е. сега на случая те не са имали позволение за работа, макар че са обезпечили всичко належащо, в това число и воден избавител.

Басейнът на хотел “Берлин Голдън бийч ” е един, само че от три самостоятелни елементи. Обектът е приключен през 2001 година, а поддръжката му е била грижа на хотела.

По делото има 10 тома експертизи, показания на очевидци и други материали. Процесът обаче по този начин и не започва.

Съдът реши,

че прокуратурата

е позволила

основни

нарушавания

на процесуалните правила в досъдебното произвеждане, довели до ограничение на правата на наследниците на умрялото момиче и на подсъдимия Александър Григоров.

Според правосъдния състав държавното обвиняване не е показало никакви доказателства за наследници на Сара Ернст, което нарушава тяхното право да вършат претенции, възражения и всевъзможни други дейности.

Второто значително нарушаване е, че не са правени опити да бъде открит и известен подсъдимия Григоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР