Водата, основата на живота на Земята, започна от днес да

...
Водата, основата на живота на Земята, започна от днес да
Коментари Харесай

Водата започва да се търгува на американската фондова борса

Водата, основата на живота на Земята, стартира от през днешния ден да се търгува на американската фондова борса Уолстрийт (Ню Йорк) заради дефицита на това богатство. Сега цената й ще варира, както тази на петрола, златото или пшеницата, заяви борсовият оператор CME Group, представен от.

За задачата, на Уолстрийт е въведен воден индекс Nasdaq Veles Califonia Water с знак NQH2O, който се основава на знак за ценови фючърси на вода в Калифорния, който през днешния ден се търгуваше на към 486,53 $ за акър-фут, единица за размер, който нормално се употребява в Съединените щати, еквивалентни на 1233 кубически метра. Плановете за въвеждане на такива фючърси бяха оповестени през септември тази година, а сделките са ориентирани към отбрана на огромните консуматори на вода, в това число фермерите.

Цената на водата в Калифорния се е удвоила през последната година по този индикатор.

Според CME Group новите контракти ще разрешат по-добро ръководство на риска, обвързван с дефицита на вода и по-добра връзка сред търсенето и предлагането на пазарите.

Въпреки че показателят се основава на цените на главните речни басейни на Калифорния, където дефицитът на вода се е нараснал, тази стойност може да се употребява като ориентир за останалия свят на водните пазари. Тези фючърсни контракти не изискват физическа доставка на вода и са напълно финансови, въз основа на средноседмичната цена в петте най-големи водосборни басейни на Калифорния до 2022 година

Китай и Съединени американски щати са главните консуматори на вода в света и съгласно Организация на обединените нации 2 милиарда души живеят в страни със съществени проблеми с достъпа до вода, като през идващите няколко години две трети от планетата могат да изпитат дефицит на вода и милиони хората ще бъдат разселени.

Прекомерната употреба на този запас от първичния бранш, индустрията и потреблението от хората, както и изменението на климата, доведоха до това, че този запас става все по-оскъден, отбелязва изданието. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР