Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал,

...
Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал,
Коментари Харесай

Радев настоя за реална стратегия за водните ресурси у нас


Водата е стратегически запас, а рецесията в Перник е сигнал, че би трябвало да преосмислим цялостния модел на ръководство и стопанисване на водния запас. За това прикани президентът Румен Радев преди срещата си с министъра на стопанската система Емил Караниколов, екоминистъра Нено Димов и районния министър Петя Аврамова. За диалога, иницииран от президента, дойде и зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова.
Поводът за срещата е водната рецесия в Перник, само че тематиката е ръководството на целия воден бранш у нас.
Радев напомни, че проблемите в Перник не са казус.
Проблемът е доста по-дълбок и визира хиляди български жители от цялата страна. Това е неприемливо в 21 век. Имаме рецесия във водния бранш. Причините, с цел да се стигне дотук, са наслоени през годините и са сложни, безапелационен бе Румен Радев. Той изброи част от аргументите - недофинансиране, забавено асимилиране на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически народен запас, влияещ директно върху стопанската система и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората, добави президентът.
Румен Радев настоя да се изяснят какви са подхванатите незабавни ограничения за решение на рецесията и по кое време се чака да бъде открит естествен режим, а също по този начин дали има здравословни опасности за българското население.
Въпросите, които ще сложи на срещата, са за бъдещите проекти на ръководещите за ремонт на язовирите, по какъв метод се разпореждат строителните действия и по какъв начин ще се подсигурява качеството. Големият въпрос е каква е цялостната тактика за решение на водната рецесия в България и бъдещето на водните запаси и с какви принадлежности ще бъдат реализирани тези цели, акцентира президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР