Водачът на българската православна църква патриарх Неофит заяви по време

...
Водачът на българската православна църква патриарх Неофит заяви по време
Коментари Харесай

Патриарх Неофит пред ТАСС: Посещението на руския патриарх у нас ще засили връзките между двата народа

Водачът на българската православна черква патриарх Неофит съобщи по време на изявление пред ТАСС, че визитата в България на съветския патриарх Кирил ще послужи за усилването на духовното единение на двата народа.

Между 2 и 4 март съветският патриарх ще посети България, с цел да взе участие в празнуването на 140 години от освобождението на България от Османско иго. „ Много неща ни сближават и в столетията преди началото на Руско-турската освободителна война. Факт е, че огромна част от съветските доброволци отиват на войната поради братята си по религия, българите, които страдат под друговерското Османско иго. Т.е. още тогава, исторически, има единение във вярата сред нашите нации. Затова преди всичко по непосредственост сред нас аз слагам православието и всичко обвързвано с него за последните повече от хиляда години “, съобщи патриарх Неофит.

„ Днес ние сме виновни пред господ за съхраняването на нашите нации единни в православната религия “, добави той. „ Необходими са ни доста сили, с цел да продължим да проповядваме Христа. В това време, когато светът повече мисли за самия себе си, ние би трябвало да стоим пред Господ с твърда и непоколебима религия “, счита българският патриарх. Според него „ държавните ръководители на двете наши страни схващат смисъла на единството на вярата “.

Очаква се двамата патриарси да проведат взаимно свещенодействие, да почетат паметта на войните, паднали за свободата на България в Руско-турската война от 1877-1878 и да се срещнат с представители на държавната власт на България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР