Вноската за здравно осигуряване трябва да бъде поне в размер

...
Вноската за здравно осигуряване трябва да бъде поне в размер
Коментари Харесай

Искат здравна вноска от 12%, говори шефът на лекарския съюз

Вноската за здравно обезпечаване би трябвало да бъде най-малко в размер на минималната за Европа, в случай че желаеме европейско опазване на здравето. В момента плащаме най-ниските. Някои си внасят съзнателно осигуровки, а други, когато им се наложи, употребяват здравно обслужване против внасяне на минималната за последните 5 години. Това описа пред телевизия НоваНюз доктор Иван Маджаров -  ръководител на Българския лекарски съюз.

Той и сътрудниците му считат, че вноската би трябвало да се увеличи от сегашните 8% върху прихода на 12 на 100.
-->
По думите му общинските лечебни заведения са принудени да лекуват неосигурени пациенти, тъй като имат чувството, че би трябвало да извършват функционалностите си и не могат да откажат помощ.

" Ако в действителност има 2 млн. неосигурени, това е доста тежък проблем. Тежестта за лекуването на неосигурени е трансферирана към държавни и общински лечебни заведения. Държавата би трябвало да каже, че неосигурените се поемат от МТСП, не трябва разноските да се поемат от лечебните заведения. Всяка болница е длъжна да одобри по неотложност в първите 24 часа нуждаещ се пациент. Дори планов банкет не се отхвърля на неосигурените хора, само че по този начин общинските лечебни заведения изпадат в огромни компликации с разноските си ", съобщи той.

Според него би трябвало да има акция по увещание към здравноосигурените с заричане за качествено опазване на здравето. " Голяма част от неплащащите осигуровки знаят, че са доста ниски и съвсем нищо не покриват, по тази причина избират да си платят лекуването. Трябва да се покачат средствата за българските лечебни заведения, тъй като другояче някои неизбежно ще банкрутират ", предизвести доктор Маджаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР