Вносителят на промените Валери Симеонов заяви, че в момента темата

...
Вносителят на промените Валери Симеонов заяви, че в момента темата
Коментари Харесай

Управляващите не искат да забранят рекламата на хазарта

Вносителят на измененията Валери Симеонов съобщи, че сега тематиката за възбрана на рекламата на хазарта е рискова и предлага тя да бъде разисквана на по-късен стадий.

© Надежда Чипева До седмици продажбата и разпространяването на лотарийни билети от частните
лотарии ще спре, а издадените лицензи за тази активност ще бъдат обезсилени. Така на пазара на талончета за триене монополист ще стане държавният състезателен тотализатор, който ще може да ги популяризира както до момента. Ограничение за продажбите им ще има, само че текстът е написан неразбираемо и крие риск близки до властта да се възползват от него. Това стана ясно в четвъртък, откакто депутатите от парламентарната бюджетна комисия гласоподаваха на второ четене измененията в Закона за хазарта.

Те бяха импортирани от водача на НФСБ Валери Симеонов като в този момент текстовете са леко изменени. Във разновидността на Симеонов частните
лотарии имаха 3-месечен период от влизането на закона в действие, с цел да върнат лицензите си, до момента в който в този момент това би трябвало да стане незабавно след обнародването му.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на съвещанието на комисията беше издигнат и въпросът с рекламата на
хазарт, която и в този момент се води полузабранена, само че ръководещите демонстрираха очевидно отвращение да се занимават с тази тематика, макар, че хазартът избуя точно поради агресивното му промотиране години наред в прайм тайма на националните малките екрани. В залата даже бяха поканени и представители на две спортни федерации, които да обяснят какъв брой доста разчитат на парите за спонсорство, идващи от хазартния бранш. С две думи - хазартът може и да е недостатък, само че парите не миришат.

Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарна зала, като това евентуално ще стане през идната седмица. Засега не наподобява да има проблеми с окончателното им приемане - измененията срещнаха необятна политическа поддръжка като само Българска социалистическа партия обявиха, че ще гласоподават с " въздържал се " с мотив, че от преждевременното обезсилване на издадени към този момент лицензи може да пострада бюджета поради заведени правосъдни искове. Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) съобщи, че са разглеждали практиката на Съда на Европейски Съюз и няма съображение да смятат, че с обезсилването на лицензите на частните
лотарии ще се наруши Договора на Европейски Съюз. Според нея няма и несъгласие с Конституцията, защото съгласно решение на Конституционния съд страната може да ограничи избрани стопански сфери в името на различен значим стопански интерес.

Кой визира

Промените в Закона за
хазарта ще обиден най-силно компанията " Ню геймс ", която държи лиценза на " Национална лотария " и в която мажоритарен притежател е Васил Божков. Приходите от залози на компанията за 2018 година са в размер на съвсем 700 млн. лева по доклад - т.е. нейният пазарен дял в сегмента на моментните лотарии е над 90%. Другото частно сдружение с лиценз е " Евробет " (отново от орбитата на Божков) за играта " Лотария Бг ", само че нейните продажби през годините спадат и сега са доста дребни.

В признатите в този момент текстове се показва, че облагите от лотарийните игри, които не са изплатени до влизането в действие на закона, се изплащат " според одобрените игрални условия и правила за съответната игра ". Една огромна част от облагите обаче се изплаща разсрочено. Например в общите условия на " Национална
лотария " е посочено, че според от играта една избрана по мярка част от облагата се изплаща на играчите незабавно, а останалата се разсрочва за интервал от 20 години. На процедура това значи, че в случай че на следващия ден " Ню геймс " бъде оповестена във банкрут, една част от късметлиите от триене на талони може и да си останат милионери единствено на хартия. Депутатите не знаеха какъв брой е дължимото по такива награди от " Ню геймс ".

А продажбите?

С новите ремонти се вкарва условие държавното тото да продава лотарийни билети единствено в лични или наети обекти, които са обособени като пунктове за лотарийни игри и в които личният състав е единствено на тото-то и също така са включени в лиценза му. Този текст е написан неразбираемо и отваря врата за необятно пояснение - т.е. талони ще се продават като до момента, само че просто тук-там с табелка " лотариен пункт ". А и поради опита и практиката на осъществяване на търгове в държавните сдружения досега, рискът наетите обекти да се окажат на точните хора постоянно съществува. Въпросът е и на каква цена.

В момента, по думите на изпълнителния шеф на Българския състезателен тотализатор Дамян Дамянов, сдружението има 1553 точки на продажба, като единствено една трета от тях са лични пунктове. Останалите са външни вериги като да вземем за пример Български пощи и " Лафка ", които популяризират талончетата им против комисионна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР