Вносител на проекторешението е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС Народното събрание прие

...
Вносител на проекторешението е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС
Народното събрание прие
Коментари Харесай

Депутатите решиха: САЩ ще строи нов реактор в АЕЦ Козлодуй

Вносител на проекторешението е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС

Народното събрание одобри план на решение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “. Вносител на проекторешението е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. То бе гласувано със 112 гласа " за ", срещу - 45, 39 - въздържали се. Проектът на решение за възлагане на Министерски съвет за осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на сключването на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР1000 бе подсилен от депутатите на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Демократична България ", " Български напредък " и един самостоятелен. " Против " бяха депутатите от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ". Народните представители от " Продължаваме Промяната " гласоподаваха с " въздържали се ", съобщи Българска телеграфна агенция.

С решението се задължава Министерският съвет посредством министъра на енергетиката в период до 1 март 2023 година да предприеме всички нужни дейности за създаване на енергиен обект - нуклеарна централа за одобрената от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ " Козлодуй ".

 Освен това, Министерски съвет би трябвало да предприеме и всички нужни дейности за започване на лицензионна процедура и процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на втори еднакъв блок на одобрената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ " Козлодуй " ).

Министерски съвет би трябвало вземе и решение за оповестяване на енергийния обект - нуклеарна централа, за " обект с национално значение " по смисъла на Закона за устройство на територията и за " народен обект " по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност.

 В хода на полемиката Радослав Рибарски от " Продължаваме Промяната " съобщи, че не може да одобри, че Народното събрание е органът, който би трябвало да дефинира типа на реактора и по тази причина предложи публицистична корекция - Министерският съвет да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ, без да се разяснява точният модел. Неговото предложение бе подложено на гласоподаване в пленарна зала, само че не бе признато.

Румен Гечев съобщи, че от " Българска социалистическа партия за България " няма нищо срещу строителството на реактори в АЕЦ " Козлодуй ", само че настоя първо да си довършим АЕЦ " Белене " преди да преговаряме за нови реактори. Депутатът посочи, че двата реактора на АЕЦ " Белене " са коствали над 600 млн. Според Гечев сега благосъстоятелност на " Уестингхаус " са канадски компании, а не американски, и по тази причина няма по какъв начин в плана на решение да се задължава Министерският съвет да води договаряния със Съединени американски щати.

Костадин Костадинов, ръководител на " Възраждане ", съобщи, че България би трябвало да развива своята енергийна тактика в посока на увеличение на атомните си мощности, единствено че не по този метод.

Росен Костурков от " Продължаваме Промяната " означи, че цялата зала е съгласна, че България би трябвало да развива нуклеарната енергетика. За мен като някогашен търговец определянето на вида реактори е щастието за търговеца, а като народен представител - това е определението за лобизъм. По думите на депутата с този план на решение се дава празен чек на продавача на този вид реактор. За мен това опонира на моето схващане за правена на бизнес, разяснява Костурков.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС изясни, че Народно събрание взима решение, според условията на Закона за енергетиката държавната политика се реализира от Народното събрание и Министерския съвет. Тя уточни, че до сегашния миг работим единствено с съветската технология и е добре за България да диверсифицираме тези технологии. По тази тематика ние работим още от 2012 година имаме осъществен Оценка на въздействието върху околната среда, имаме утвърдена площадка номер 2 на АЕЦ " Козлодуй ", уточни тя. Петкова сподели, че не трябва да забравяме, че за България е невероятно да реализира задачите за декарбонизация, в случай че не използваме нуклеарната сила - последната една година виждаме, че електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй " е на най-хубави цени. Петкова уточни и богатия опит в региона на нуклеарната енергетика. Всички предпоставки за това България да построи нова нуклеарна мощ са налице, означи тя и моли за поддръжка за оферти план на решение. Георги Самандов от " Български напредък " установи, че не е толкоз ужасно там, където има съветски реактори, да има и американски, такива образци имало в Унгария и Полша.

Настимир Ананиев съобщи, че от Политическа партия са за развиването на нуклеарната енергетика, само че не и по този лобистки метод.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР