Внимавайте да не задлъжнеете много, защото лихвите по кредитите няма

...
Внимавайте да не задлъжнеете много, защото лихвите по кредитите няма
Коментари Харесай

Богомил Николов: Евтините салами са с гума, суровата туршия и киселото зеле са без замърсители

Внимавайте да не задлъжнеете доста, тъй като лихвите по заемите няма да са постоянно ниски, посъветва шефът на асоциация Активни консуматори в изявление за "Телеграф "

-Г-н Николов, навлизаме в сезона на туршиите, последният скандал беше с киселото зеле, когато търговци си признаха, че го поливат с вряла вода, с цел да втаса по-бързо. Какви са вашите упования за този сезон?
-Последният тест, който правихме от асоциацията, сподели доста положителни резултати. Така че новината е положителна. Така наречената сурова туршия, в това число и киселото зеле, имаше доста високо наличие на потребни млечно-кисели бактерии. Също по този начин нямаше замърсители. Може би това идва от събитието, че средата е нападателна и киселото ги убива. За качеството нещата наподобяват по друг метод, някои проби бяха по-солени, други по-малко, само че това е спецификата на другите производители. Факт е, че суровата туршия е по-малко рисков артикул от салам, който може да се е развалил и да ви убие. От друга страна, доста по-полезна е живата туршия, в сравнение с стерилизираната в буркан.

-Защо?
-Защото в нея потребните млечно-кисели бактерии са изчезнали от високите температури. Остава единствено хубавият й усет, само че не и типичните за суровата туршия здравословни изгоди.
Последните ви разкрития бяха за етилен гликола, който Европейски Съюз е на път да забрани. В кои храни участва най-вече?
Хората могат да се ориентират за наличието му, когато на етикета в съставките са посочени гуми. Най-масово се среща като гума за задържане на водата, гума ксантан да вземем за пример и други Тези гуми се употребяват в сладкарски произведения, сосове, салами и така нататък Това са техниките за задържане на водата. Тези гуми идват от Азия, тъй като в Китай нормите при храните не са по този начин строги като в Европейски Съюз. Етилен оксидът е съставка на голям брой дезинфектанти също.

-Излиза, че евтините колбаси, бухнали като гъба, са цялостни с това вещество?
-Ще ви кажа за най-бързия тест и старешки способ, посредством който да разберете дали в салама има етилен гликол. Като пуснете парченцата от него в тигана за пържене, в случай че от тях остане една трета от първичния размер, това е знак за добавена вода в салама.

-Агенцията по храните към момента ли не следи храните по тези индикатори?
-БАБХ би трябвало да ревизира за наличието му, тъй като Европейски Съюз желае да го забрани. Добре е, че ние от асоциацията им го споделяме в този момент, тъй като напълно скоро от Европейската комисия ще ги питат за какво всички страни от общността изпращат сигнали за съществуването на това вещество в храните, а единствено България мълчи. От 700 сигнала в Европейски Съюз България не е изпратила нито един.

-Може би нямат инсталация, с цел да изследват?
-Нека да кажат какво нямат тогава. Апаратура ли е, образование ли. Ако аз бях началник на организацията, щях да кажа - нямаме подобен уред, дайте ни средства, с цел да го купим. Те години наред знаят единствено да мълчат.

-Етилен оксидът какво предизвиква на организма?
-От бавните убийци е, каквито са доста във всекидневието, като нитратите, нитритите. Етилен оксидът малко по-малко се натрупа в организма.

-Предстоят огромните понижения, появиха се и реклами за „ черен “ ноември. Кои са подводните камъни за консуматори при покупките онлайн на облекла, техника?
-Първо би трябвало да знаем от кого пазарим. Все още се появяват търговци еднодневки, които излизат с преференциални предложения и по-късно хората се оказват излъгани. Покрай такава акция има риск за нов търговец, който с дейна спам акция, както и в обществените мрежи, да зариби повече хора и да изчезне. Стават рядко, само че тази година имаше към този момент няколко случая. Най--опасно е да се появи по време на акция „ Черен петък “ или Коледа.

-Как хората да схванат, че е лъжец?
-Хората би трябвало да ревизират от кого пазарят. Има ли адрес, телефон за противоположна връзка, има ли мнения за този търговец. Второто нещо е методът на заплащане. В България е известно да се заплаща в брой при доставката. Но минусите са свързани с рекламациите. Тоест, в случай че упражним отхвърли да върнем стоката, то следователно нормално връщането на сумата е по-затруднено.

-Тоест препоръчвате да не заплащат в брой, по този начин ли?
При заплащане с банкова карта преимуществото е, че можем да спорен самото заплащане. Ако сте поръчали мобилен телефон, а дойде кутия с пирони и сте платили с банкова карта, то вероятността да си възстановите парите е доста бърза. Просто се обаждате на банката, съобщавате за измамата и надлежно виза или мастеркарт изисква от търговеца да потвърди, че договорката е постоянна, другояче парите му се замразяват. Това е преимуществото при заплащането с карта.

-Колко бързо би трябвало да се реагира?
-Два до три дни, в случай че сме получили поръчката, в наш интерес е незабавно да го създадем. Така е, тъй като от банката малко се забавят заплащанията при търговците. В случай на сигнал банката ще върне парите, а след това ще си гони търговеца.

-А подводните камъни при физическото извършване на покупки в комерсиалната мрежа?
-Най-големият препъникамък е, че доста хора към момента не си знаят правата. Купувате си нещо и решавате да го върнете след 10 дни, като мислите, че имате това право. В обичайните търговски обекти не е признато и след това хората се сърдят на търговеца. Ако желаеме да употребяваме такова право, най-добре да си поръчаме стоката онлайн.
В другите страни в Европейски Съюз няма проблем да си върнеш покупката в полза на истината.
В България законът дава такова право единствено при онлайн извършването на покупки, само че ще ви кажа, че в Съединени американски щати също няма закон, само че връщането се е трансформирало в всеобща процедура и търговците не оспорват това на клиентите си. В интерес на истината в България също има търговци, които дават такова право, само че не се усилват в последните години, както ние се надявахме. Но би трябвало да се признае, че много от българските търговци одобряват да заменят стоката, само че по-малко са тези, които връщат пари.

-А какви са правата на потребителя при покупка на дефектна печка да вземем за пример, което установяваш едвам откакто я включиш в електрическата мрежа?
-Когато има минус на купения артикул, влизаме в правото на гаранционна претенция и гаранция. Имаме право на ремонт, а в случай че е невероятно, може да се скапе договорът или да се желае понижение на цената.

-Как да се понижи цената?
Ами можем да се уговорим с продавача, че ще задържим печката със счупената ръкохватка да вземем за пример, само че желаеме 20% отстъпка. Но тъкмо тук пораждат най-големите разногласия. Много постоянно разногласието се основава на експертизата на сервиза, само че той пък е подвластен, тъй като получава приходи от търговеца. Естествено е, че потребителят не е удовлетворен и може да изпрати търговеца на съд, което е доста мудна процедура, също така, с цел да се заведе дело, са нужни спомагателни разноски.

-Е по какъв начин в западните страни няма такива проблеми?
-Западните търговци са надраснали дребнотемието и по-лесно вземат решение такива случаи даже с цената на загуба на средства, само че нашите търговци се вкопчват и се борят за всяка стотинка. Има и друга догадка.

-А в случай че при онлайн извършването на покупки уредът дойде с недостатък, какво вършим?
-Ако при онлайн извършването на покупки техниката идва с недостатък, а вие се възползвате от правото на отвод в двуседмичен период и връщате стоката, търговецът вижда, че е дефектна и споделя, че вие сте я развалили. Тогава вместо да си получите вложените 1000 лева, ще ви върнат 200. Затова при такива случаи би трябвало да се посочат две учредения за претенция и право на връщане. Ето по тази причина търговецът, от който пазарувате, би трябвало да има телефони и имейли. Все още има такива, които не показват телефон или имат единствено някаква форма за противоположна връзка на уеб страницата си.

-Възможно ли е спонсорираните акции в обществените мрежи да се употребяват за набиране на персонални данни, в случай че желаят точния ви физически адрес постоянно?
-Възможно е, само че е по-малкият проблем, тъй като такива персонални данни се получават по доста способи и на черния пазар се пазарят релативно елементарно. В интерес на истината дали Комисията за отбрана на персоналните данни или полицията ще го намерят, това е друга тематика.

-Напоследък банките станаха доста изобретателни и започнаха да пускат доста примамливи предложения за заеми. Какво мислите за това?
-Бих посъветвал хората доста да внимават, тъй като ниските лихви няма да бъдат безконечни. Рано или късно лихвите ще тръгнат назад нагоре, а от ден на ден хора задлъжняват дълготрайно, тъй като им се коства преференциално да теглят заеми. По-добре е да постъпват рационално и да си оставят буфер, тъй като, в случай че след две години човек е с доста заеми и лихвите се качат, може да не успее да ги изплаща.

Богомил Николов е роден през 1971 година
Завършил е музикалното учебно заведение в Пловдив
Има магистърска степен по политология от Софийския университет „ Св. Климент Охридски”
Председател е на асоциация „ Активни потребители” от 1999 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР