Внимание, смъртоносен деликатес! Колкото и да обичате риба, не всяка е

...
Внимание, смъртоносен деликатес!
Колкото и да обичате риба, не всяка е
Коментари Харесай

Смъртоносна риба като ястие

Внимание, гибелен деликатес!

Колкото и да обичате риба, не всяка е подобаваща за менюто ни.

Така да вземем за пример горещо ви предлагаме да избягвате Рибата балон. Или най-малко в случай че не знаете по какъв начин да я приготвите.

Рибата балон е най-отровната измежду всички риби, употребявани като храна от индивида.

Тези риби съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, изключително в черния дроб и половите жлези, а също и в кожата. Дори минимално количество от тази отрова е задоволително, с цел да сковава индивида в границите на не повече от 20 минути, а по-късно – и да го убие.

Поради тази дребна детайлност е от извънредно значение само особено лицензирани готвачи да подготвят и продават фугу (японското наименование на Рибата балон), а потреблението на дроба и яйчниците е неразрешена. Още по-странното обаче е, че в Япония тази риба се счита за същински деликатес. Разбира се, приготвена от въпросните началник готвачи, които са особено подготвени и знаят по какъв начин тъкмо да отделят неотровното месо, без да допрян с ножа отровните органи. Това е единственият метод Рибата балон да не е смъртоносна.

Въпреки това гастрономите съзнателно гълтам минимално количество от отровата, тъй като тя провокира характерно чувство на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае към 15 секунди след поглъщането на парченцето месо. Ако обаче това мечтано чувство не премине до 15 секунди, казусът не е за подценяване - може да се одобри, че човек е тежко потърпевш.

Всяка година хора умират точно тъй като подценяват количеството отрова в употребяваните елементи от рибата. Отровата работи по следния метод: сковава мускулите, като жертвата остава в цялостно схващане, а най-после умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР