Внезапното оттегляне на министрите на ИТН от Слави Трифонов и

...
Внезапното оттегляне на министрите на ИТН от Слави Трифонов и
Коментари Харесай

Алфа рисърч: ГЕРБ води пред ПП, ИТН с нова загуба на избиратели

Внезапното отдръпване на министрите на Има Такъв Народ от Слави Трифонов и последвалата за по-малко от месец каскада от политически събития – свалянето на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, гласуваният избор на съмнение на държавното управление, митингите в отбрана на ръководството, свалянето на ветото за започване на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз, изгонването на 70 дипломати и чиновници на посолството на Русия, завъртането на парламентарната рулетка с Асен Василев като претендент за министър председател на Политическа партия – изправиха България в де факто предизборна политическа обстановка, която значително трансформира динамичността на публичните и електорални настройки.

Регулярното тримесечно изследване на организация Алфа Рисърч, извършено в интервала 25 юни – 1 юли обрисува следните по-съществени трендове:

Сближаване на електоралната поддръжка сред Политическа партия и ГЕРБ.

Мобилизацията на симпатизантите на Продължаваме промяната, като реакция най-много против свалянето на Никола Минчев от председателския пост и в следствие - на държавното управление, води до превъзмогване на записания в предходни изследвания спад в поддръжката й и отчасти възвръщане на позиции. С растеж от 2 пункта по отношение на април и 20.2% евентуален избор, Политическа партия остава на малко над % след ГЕРБ (21.5%). Политическа партия реализира растеж в столицата и няколко огромни града, ГЕРБ резервира поддръжката си в по-малките регионални центрове и селища.

Предизвикалата политическата рецесия Има Такъв Народ бележи нова загуба на гласоподаватели и при избори през днешния ден би останала под парламентарната линия (3.3%).

Възраждане стопира възхода си, както заради изострянето на борбата ГЕРБ – Политическа партия, която ги оставя настрана от водещата политическа конспирация, по този начин и заради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с Българска социалистическа партия и новата партия на Стефан Янев. Партията на Костадинов остава с 8% поддръжка.

Умелото лавиране на Корнелия Нинова сред присъединяване в ръководството и „ алените линии “ съумява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), само че динамичността в този бранш е прекомерно мощна. “Български напредък “ започва с малко над 5% поддръжка и едвам идващите месеци ще покажат по какъв начин ще се разпределят гласовете сред него, Българска социалистическа партия и Възраждане.

Демократична България също резервира гласоподавателите си в София и огромните градски центрове, което й обезпечава 7.1% евентуален избор.

Силно поляризирано публично мнение сред опцията „ ново държавно управление в настоящия парламент “ (49.5%) и предварителни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на държавното управление в оставка, както и хората без ясни политически желания, са „ за “ сформирането на ново държавно управление, до момента в който симпатизантите на опозиционните партии - „ за “ предварителни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР