Внезапни наводнения отнеха днес, 15 март, живота на най-малко 14

...
Внезапни наводнения отнеха днес, 15 март, живота на най-малко 14
Коментари Харесай

След земетресенията: Внезапни наводнения в Турция взеха жертви

Внезапни наводнения лишиха през днешния ден, 15 март, живота на минимум 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в потърпевшия от земетресението район на Турция, като усилиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди идните избори.

Още няколко души бяха отнесени от придошлите води, които трансфораха улиците в кални реки в регионите, наранени от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер предишния месец, оповестиха публични лица.

Повече от 48 000 души починаха в Турция и близо 6 000 в Сирия по време на бедствието от 6 февруари, което е най-смъртоносното в района в наши дни.

Стотици хиляди оживели от земетресението турци са преместени в палатки и контейнерни къщи в региона на бедствието, който обгръща 11 провинции в югоизточната част на Турция.

Проливните дъждове връхлетяха региона във вторник и метеорологичната работа чака те да продължат до късно в сряда, заяви Агенция Франс Прес.

Турските управляващи оповестиха, че при наводненията са починали 12 души в Санлъурфа, на към 50 км северно от сирийската граница.

Двама души, в това число едногодишно дете, са починали и в близкия град Адъяман, където петима души са в неопределеност.

На фотосите се вижда по какъв начин водите отнасят коли и заливат краткотрайните жилища, издигнати за жертвите на земетресението.

В един от видеоклиповете мъж, облечен в бежов костюм и вратовръзка, протяга ръка за помощ, до момента в който се носи по течението дружно с мебел. Съдбата му остава незнайна.

На други фрагменти се вижда по какъв начин хора изваждат жертвите от водата благодарение на клони и въжета.

От офиса на валията на Санлъурфа оповестиха, че наводнението е достигнало и до приземния етаж на една от главните лечебни заведения в района.
Натиск върху Ердоган
Изправен пред мъчно преизбиране на 14 май, Ердоган се сблъсква с гневна социална реакция поради неуверената реакция на държавното управление му на най-голямото естествено злополучие в двугодишното му ръководство.

Ердоган сервира няколко обществени извинения, като в същото време акцентира, че никоя страна не би могла да се оправи бързо с злополучие от подобен мащаб.

През последните няколко седмици Ердоган обикаля района, намира се с оживели и дава обещание да възвърне целия регион в границите на една година.

" До края на идната година ще построим 319 000 къщи ", съобщи Ердоган пред членовете на ръководещата си партия в парламентарно послание.

" Освен издирването и спасяването, незабавната помощ и краткотрайния заслон, които сме обезпечили до момента, имаме заричане към нашия народ да възстановим разрушените от земетресението градове в границите на една година ", сподели той.

Ердоган изпрати вътрешния си министър в наводнения район, с цел да следи реакцията на държавното управление.

" В момента разполагаме с 10 екипа, формирани от 163 души, които правят издирвателни и избавителни действия в 25-километров сектор ", съобщи пред кореспонденти вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

" Разполагаме и с водолази. Но метеорологичните условия не ни разрешават да създадем доста ", сподели той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР