Внезапна и остра болка в плешката, раменния пояс или кръста

...
Внезапна и остра болка в плешката, раменния пояс или кръста
Коментари Харесай

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Внезапна и остра болежка в плешката, раменния пояс или кръста – сходни недоволства, изключително в случай че те се появяват повече от един път, може да приказват за съществуването на плексит. Болките от този тип не би трябвало да се подценяват, а да са сигнал за посещаване при експерт.
Какво съставлява плекситът? Плексит или плексити съставлява група болести, при които е налице увреждане на нервния сплит, формиран от гръбначно-мозъчните нерви. Най-често болестта „ нападна “ раменния пояс, само че заради неврологичния си темперамент би могло да се популяризира и в региона на кръста и горната част на краката. Съществуват няколко типа плексит, като според от разположението на засегнатите области се разграничават главно раменен, шиен, поясен и седалищен.
От какво се предизвиква? Причините за появяването на плексит са разнообразни. Те могат да са свързани с дегенеративно заболяване на прешлените, контузия, пострадване, разпъване при внезапно придвижване. Една привидно безобидна вирусна зараза или простуда също би могла да докара до сходен проблем. Честото потребление на компютър и неправилната стойка пред монитора, съчетани с часове приложимост на „ мишката “ са една от актуалните аргументи за поява на плексит. Наличието на тумори в региона на сплита, деформиране на гръбнака, някои възпалителни процеси и автоимунни болести от време на време също отключват това неврологично нарушаване.
Симптоми при плексит и диагностика Основният признак на плексита е неочакваната и остра болежка, най-често в региона на плешката и рамото, като тя се усилва при натоварване на нервния сплит, както и през нощта. Болката нормално е в едната половина на тялото и може да се популяризира към предмишницата и пръстите на ръката. При обостряне човек може даже да не успее да се обърне и да смени посоката на главата си. Когато е наранена тазовата област болката „ пълзи “ по седалището, бедрото и може да обхване целия крайник. Характерно е и чувството за парене, мравучкане, компликации при придвижването в засегнатата част, възприятие на вдървеност. Болката се демонстрира и при палпация (натиск) на точките към гръбначния дирек. При тези признаци консултацията със експерт невролог е от изключително значение освен за сполучливото отнасяне на болестта, само че и за вярното му диагностициране, тъй като поради сходните недоволства то може да бъде сбъркано с други неврологични проблеми като радикулит.
Лечение Лечението на плексит е директно обвързано с повода за неговата поява. На първо място обаче е нужна консултация със експерт, който след обзор ще даде тенденция и за нужната терапия по отношение на съответния пациент. При по-леки форми на плексит тя би могла да е обвързвана със препоръки за отмора и отбягване на позите, които водят до обостряне на положението. Лекарят може да изпише и разнообразни лекарства, измежду които обезболяващи, противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди, магнезиеви препарати. Рехабилитация, физикални процедури, разтривки, водолечение и кални бани по преценка на експерт също биха облекчили неприятните чувства, подбудени от плексит. При някои по-тежки положения е целесъобразно и носенето на така наречен ортеза или шийна яка. Не е изключена и хирургична интервенция. Във всеки случай неглижирането на положението не се предлага, тъй като то би могъл да докара по-сериозни последствия като деформиране на гръбнака, мускулна уязвимост, проблеми със захвата и изцяло да утежни качеството на живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР