Вместо отговорниците за грозното безобразие да се спотайват, да излязат

...
Вместо отговорниците за грозното безобразие да се спотайват, да излязат
Коментари Харесай

Къде е журито, одобрило ремонтите в София?

Вместо отговорниците за грозното безсрамие да се спотайват, да излязат на ярко и да понесат отговорност за дейностите и бездействията си. А дали пък няма да е още по-безумно да се харчат нови милиони за нов план за обновата на пл.”Света Неделя” в София, вместо да се отстранят кусурите на досегашното строителство?

Камарата на архитектите в България (КАБ) се обърна посредством публично писмо към кмета на София Йорданка Фандъкова и основния проектант Здравко Здравков да прекратят публичната поръчка за концепцията за възобновяване на пл. „ Света Неделя “ и да създадат интернационален конкурс с необятен достъп на български и задгранични архитекти. Меко казано, държанието на гилдията е необичайно, в случай, че досегашният ръководител на журито, одобрило плана, е арх. Георги Бакалов, бил до наскоро ръководител на същата тази камара. Останалите са от комисиите в Столична община. Общо всички тези хора носят голямата отговорност за обновата на визията на София.

Главният проектант на столицата Здравко Здравков безпомощно повдига плещи и изяснява, че „ всички по веригата носят отговорност” за строителните недомислия в центъра.

Той беше безапелационен, че в случай че има разминавания в осъществяването, ще бъдат наложени наказания. По плана се работи от 5 години, като той е подлежал на голям брой публични разисквания. Здравков моли тематиката да се разяснява още веднъж след представянето на напълно приключения артикул.

"Отговорността е на всички хора по веригата. Освен възложител, има проектанти, надзорници и строители ", безапелационен беше Здравков.

Остава да е по този начин безапелационен в наказванията на хората по веригата. Поне от кумова срама е добре да има глобени, поради неудобствата и дискомфорта, който причиняваха и не престават да предизвикват на софиянци.

Идеята на проектантите на ремонта на площад пред храма "Св. Седмочисленици " била църквата да изпъква.

Това изясни тези дни арх. Радомира Методиева от архитектурното бюро, създало плана за ремонта.

По мотив всеобщите рецензии към десена на новопоставената настилка, тя акцентира, че не става дума за плочки за баня, а за едроразмерни бетонни плочи с 8 сантиметра дебелина.

Според уважавани архитекти с дълъг стаж и процедура, взели участие години в ръководството на града, най-хубавото решение би било за ремонта да се употребяват извадените жълти павета от бул. „ Пенчо Славейков” и други градски зони, да се употребява „ наедрял камък”, вместо положените тънки, разноцветни и разностилни плочи, като че ли по-подходящи като за баня. Тези специалисти недоумят и за какво не се употребяват практиките от чудесното градско устройство във Виена, с която толкоз се родеем. Категорични са и, че не е необходим нов конкурс и план за центъра на града, защото сходен метод не е държавнически – ще се изгубят доста пари, комисионни за проектанти, надзорници и така нататък А и каква е гаранцията, че един нов план ще е по-стойностен от досегашния? Все отново не постоянно е добре да се стартира от начало, на гола морава, както споделя народът ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР