Вложенията във видеорекламите през 2017 г. остават непроменени или общо

...
Вложенията във видеорекламите през 2017 г. остават непроменени или общо
Коментари Харесай

Пазарът на интернет реклама за първи път надмина 100 млн. лв.

Вложенията във видеорекламите през 2017 година остават непроменени или общо 7.3 млн. лева, демонстрира анализът

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Нова броудкастинг груп " с растеж в приходите през първото тримесечие

Сделката по придобиване на групата от чешката PPF Group се чака да завърши идните месеци
24 апр 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (24 април)

Десислава Димова е новият ръководещ шеф на New Moment New Ideas Sofia; APRA Porter Novelli завоюва информационното обслужване на пица Domino’s; Комисия за защита на конкуренцията глоби " Музикаутор " с близо 60 хиляди лева поради БНР; Дарина Иванова е новият маркетинг шеф в " Huawei България " ; Knowbox завоюва PR обслужването на Lenovo и други
24 апр 2018 Инвестициите в интернет реклама в България не престават на порастват, само че с по-бавни темпове, а софтуерните колоси Гугъл и Фейсбук си поделят все по-голям дял от питата. Това стана ясно на осмия конгрес на " IAB България ", който събира цифровата промишленост и обрисува трендовете на пазара. Данните демонстрират още, че общият размер на чистите вложения в онлайн реклама доближават за първи път 106.1 млн. лева за 2017 година, което е с 16% повече по отношение на 2016 година

Къде се влага най-вече

След динамичната 2017 година, в която главните играчи на световния онлайн пазар Гугъл и Фейсбук минаха през редица турболенции и временен спад на доверие измежду рекламодателите, след оповестените неточности при отчитането на резултатите от акциите, те въпреки всичко не престават да преобладават цифровото поле. Според проучването на " IAB България ", основано на подадена информация от 24 от най-големите медийни компании и рекламни организации в страната, двете платформи дружно държат общо 64% от вложенията е онлайн реклама в България или общо към 63.6 млн. лева, които включват и реклама в YouTube.

Те са и измежду най-бързо растящите канали. През 2017 година обществената платформа притегля с 30% повече чисти вложения по отношение на 2016 година, достигайки 28.5 млн. лева Към търсачката на Гугъл са ориентирани 23.9 млн. лева или с 21% повече, а към платформата за видеосподеляне YouTube – 11.2 млн. лева, което е растеж от 23%.

Дисплейната реклама, която включва мобилна и видеореклама, пък не регистрира огромни промени през миналата година. Тя заема 34% от общия размер на цифровата реклама или 36.5 млн. лева за 2017 година, което е едвам с 1% повече спрямо 2016 година

Въпреки прогнозите на пазара за засилено потребление на видеа като рекламен формат, то вложенията във видеорекламите през 2017 година остават непроменени или общо 7.3 млн. лева С 38% пък се усилват вложенията в мобилната реклама, достигайки 4.3 млн. лева

Макар към момента програматик технологията да не се е открила трайно на българския пазар, автоматизираното закупуване на рекламна повърхност регистрира двуцифрен растеж. През 2017 година рекламодателите са насочили общо 3.1 млн. лева през програматик или с 43% повече по отношение на миналата година, демонстрират още данните на " IAB България ".

Най-големите онлайн рекламодатели

През миналата година най-големият рекламодател в интернет е " Кауфланд България ", като компанията за първи път попада на лидерската позиция в класацията, измествайки колоса Procter&Gamble.

Класирането е направено на база показатели и включва единствено брутни рекламните бюджети, вложени в български онлайн медии. Не са регистрирани вложенията във Фейсбук, Гугъл, YouTube или други онлайн канали. На второ място по размер вложения в интернет реклама през 2017 година попада БТК (Vivacom), изкачвайки се с четири позиции в класацията, следвана от Mondelez.

Традиционно промишленостите с най-големи рекламни бюджети са " Потребителски артикули " и " Финансови услуги " със надлежно 36% и 18% от общия размер вложения на най-големите 50 рекламодатели в интернет. Сред показаните топ 100 на най-активните рекламодатели в страната за 2016 година не попада нито една компания от категория " Промишлени артикули ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР