Влизането в сила на тавана на цените на руския петрол

...
Влизането в сила на тавана на цените на руския петрол
Коментари Харесай

Таванът на цените на петрола ще разруши базовите принципи на пазара

Влизането в действие на тавана на цените на съветския нефт хвърли в учудване международните енергийни пазари. От тук и в този момент оценката на въздействието на тези ограничения не е лесна. В първите дни след 5 декември, когато ембаргото и ценовият таван влязоха в действие по едно и също време, доставките на нефт от Русия даже се усилиха, до момента в който цените продължиха да падат. Това значи, че купувачите просто са се възползвали от новинарския декор, който беше отрицателен за Русия, с цел да натиснат в допълнение цените на “Урал ” надолу.

На пръв взор съвсем нищо не се е трансформирало с въвеждането на тавана на цената. Руският нефт устойчиво се търгува под 60 $ за барел, избрани от Европейския съюз, Г-7 и Австралия. Самите ограничавания де факто влизат в действие едвам в средата на януари идната година - до тази дата ще бъдат изпълнени всички авансово реализирани съглашения за доставки и всички танкери, натоварени с нефт в отправните пристанища, ще дойдат до местоназначението си.

Всичко това прави тавана ненужен сега. Саудитска Арабия, представлявана от своя министър на енергетиката, съобщи напряко, че не вижда какви резултати от ценовите ограничавания са постигнали страните, които са ги инициирали. Ако преглеждаме тавана на цените като наказания против Русия – а по този начин са показани тези ограничения в формалните документи на Европейски Съюз – тогава времето и методът на „ наказването “ са определени извънредно неуместно.

Петролните котировки в този момент са в низходящ тренд. Тук въздействие има и несигурността с коронавирус рестриктивните мерки в Китай, и упованията за криза в Европейския съюз, който наред с перипетиите на енергийната рецесия се готви за тежка борба със Съединени американски щати, които по непартньорски метод прокараха своя „ закон за понижаване на инфлацията “ в Европейски Съюз, принуждавайки европейците да се включат във война за дотации за промишлеността.

Говорейки за това какво или кой в действителност може да повлияе на петролните котировки сега, би трябвало да приказваме не толкоз за тавана на цените, що се касае за Турция. Последната физически управлява средиземноморските проливи. Като предпазен ход, няколко дни преди ембаргото върху доставките да влезе в действие, Анкара вкара свои лични условия за показване на застрахователни документи от танкери, преминаващи през проливите. „ Регулирайки “ опашката и в двете направления, Турция ловко манипулира както Русия, по този начин и Европейски Съюз, играейки своя комплицирана игра.

Все отново въведеният таван на цените не трябва да се подценява. „ Не знаем до каква степен е стигнало това. Днес това е Русия, само че на следващия ден може да се промени и да се вкара ограничаване на цените на международно равнище. Би било доста съществено ", изрази загрижеността на страните от Персийския залив и всички страни членки на ОПЕК от дейностите на " купувачите на картела " министърът на енергетиката на Оман Салем бин Насел ал Ауфи. Днес обезценяват съветския нефт, а на следващия ден - по една или друга причина - петролът на всяка друга страна. Подобни дейности унищожават петролния пазар, вършат го по-малко предвидим и понижават вложенията в производството на нефт. В последна сметка стабилността на пазара е това, за което е основана ОПЕК.

В края на краищата, надали се лимитира до петрола. Включвайки фактора контролирани цени на петролния пазар, западните страни може да повторят същия номер на други пазари, било то за селскостопански артикули, минерални торове, редки земни метали, злато - каквото и да е. Да, първата палачинка излезе с буца, а и самият таван на цените беше въведен единствено тъй като тази мантра се повтаряше прекомерно постоянно. Но в този момент осните консуматори може да вкарат тавани на цените и на други снабдители. Претекстът може да бъде всичко - военни дейности, подкупен режим, отбрана на права и свободи и впрочем.

Ако погледнете по-отблизо, главната задача на западните страни във връзка с богатите на запаси страни от втория и третия свят остава същата: да обезпечат безпрепятствения експорт на първични материали от тези страни, преработката на тези първични материали и доставката на подготвени артикули до пазарите. Така че в актуалния свят златото се заменя на стъклени мъниста. Променени са единствено инструментите. Ако по-рано това бяха съглашения за асоцииране, даване на статут на страна с пазарна стопанска система, оптимално облагодетелствана нация в търговията, право за участие в СТО и други сходни, през днешния ден, в условия на оптимално геополитическо напрежение, пределните цени ще стане този инструмент. В този смисъл светът стана малко по-прост и прям.

Практиката на контролиране на цените в мащаба на международните пазари без подозрение води до унищожаването на същите тези пазари. Петролът е една от най-, в случай че не и най-ликвидната стока на стоковите тържища. Въвеждането на ценови таван ще изкриви борсовата търговия до неразбираемост, като внесе в нея фактор на неустановеност. Европейски Съюз, Съединени американски щати и тези, които се причисляват, като че ли споделят на глас: ние купуваме за колкото желаеме, вие продавайте за колкото можете.

Установяването на тавана на цената скоро ще бъде последвано от отговор от страна на продавача - Русия. Москва евентуално ще забрани със закон на своите петролни компании да подписват контракти със страни, които са се включили към тавани на цените, както и контракти, които се отнасят до тавани на цените. След това петролният пазар ще влезе в мощно придвижване. Ще стартира сериозна игра: Русия ще се опита да приключи пренасочването на доставките към различни пазари, което неизбежно ще бъде съпроводено от ценова война и изместване на обичайните снабдители. Последните от своя страна ще заемат нишата, освободена с напускането на Руската федерация в западните страни.

В последна сметка петролният пазар ще престане да съществува като цяло, откакто ще бъде сегментиран на зони. Най-вероятно петролът ни показва облика на един нов - разграничен на блокове - свят. Този мъчителен дисбаланс ще бъде съпроводен от съществени безредици и катаклизми още през 2023 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР