Влизането в еврозоната трябва да е безспорен приоритет за следващото

...
Влизането в еврозоната трябва да е безспорен приоритет за следващото
Коментари Харесай

Ври и кипи! Политици се хванаха за гушите. Добрев извади доказателство: Ето данните, които…

Влизането в еврозоната би трябвало да е неоспорим приоритет за идващото Народно заседание и идващото държавно управление. За страдание ние не отговаряме на изискванията. Това съобщи на избирателен спор в Нова телевизия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.
„ Последният миг, в който сме отговаряли на критериите за влизане в еврозоната, е било юли месец 2021 година “, сподели той и уточни, че това се е трансформирало, когато Асен Василев е почнал да прави актуализации на бюджета.
„ Инфлацията в България е чисто българска направия. Няма нищо общо с войната “, съобщи той.
Георги Ганев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ разяснява тематиката за въвеждането на еврото: „ От позиция на ПП-ДБ влизането в еврозоната е главен приоритет за България, осъзнавайки доста ясно, че и еврозоната не е съвършена, има своите недостатъци и от позиция на България има своите опасности. Но стоенето отвън еврозоната съдържа доста повече рискове и опасности и отваря доста по-малко благоприятни условия “.
Той оспори изказванието на Добрев, че инфлацията у нас стартира с актуализациите на Асен Василев: „ Няма такова нещо. Актуализацията е септември месец, инфлацията стартира юли “.
Цончо Ганев от „ Възраждане “ съобщи от своя страна: „ Според 450 хиляди индивида, които към този момент са се разписали под подписката за привикване на референдум, влизането в еврозоната е едно икономическо безумство. Европейската валута разделя страните на три зони, ние сме дружно с прибалтийските страни. Там инфлацията е колосална, при нас ще стане същото “.
„ Българска социалистическа партия поддържа еврозоната. Но считаме, че влизането в еврозоната е средносрочна и дълготрайна цел, не краткосрочна “, уточни Румен Гечев от Българска социалистическа партия.
Никола Илиев от „ Български напредък “ съобщи: „ Референдум, който може да се организира, е основан на неправилна информация. Ние би трябвало да имаме нужните застраховки и нужния тил на европейските финансови институции.
Спор избухна към данните за това каква инфлация има в страните, въвели еврото. „ Когато им отърва – Евростат са прави, когато не им отърва – Евростат са криви “, репликира Илиев съперника си от „ Възраждане “.
„ Хайде да не се захващаме числа, които са манипулирани. Не всеки ден купуваш пиано, само че пианото е в кошницата “, сподели той.
Румен Гечев пък посочи, че в Дания и Швеция, които не са въвели еврото, инфлацията не е по-голяма от страните, които са в еврозоната.
Добрев и Георги Ганев бяха на едно мнение, че влизането в еврозоната ще понижи лихвите по заемите. Цончо Ганев не се съгласи.
„ 100 милиарда гаранция би трябвало да дадем “, съобщи представителя на „ Възраждане “ по тематиката за това какъв дълг ще поеме България с влизането в еврозоната.
„ Откъде накъде най-слабо развитата страна в Европейски Съюз, в случай че влезем в еврозоната, ще плащаме наедно с другите задължения? “, попита Румен Гечев.
„ Забогатява се с работа. С влизане в еврозоната не се забогатява. Няма да плащаме задълженията на Гърция, тя сега е на остатъци, обслужва си задълженията “, уточни Георги Ганев.
„ Не е правилно “, отвърна Цончо Ганев.
„ Това, което споделя Дянков, е правилно. Печалбите на компаниите ще се вдигнат доста, в случай че търгува с Европа, тъй като няма да заплаща за превалутиране. Като се вдигнат облагите, се усилва цената на компаниите “, изясни Делян Добрев.
Ожесточен спор избухна по отношение на това дали инфлацията в балтийските страни е 7,7% или 30%, както твърди представителят на Българска социалистическа партия. „ Ама ето ги данните – вижте ги. Евростат ли написа, какво написа? “, разгневи се Делян Добрев, показвайки лист с данните.
Относно инфлацията у нас Георги Ганев отвърна Добрев: „ Случва се, неприятно е, само че не е в пъти “. „ Ние ви ги подредихме, Авгиевите ви обори ви ги подредихме, с пенсиите “, обърна се той към представителя на ГЕРБ. „ Въпросът не е с какъв брой са вдигнати пенсиите, а какво могат да купят. С новите пенсии може да се купи по-малко “, репликира Добрев.
На финала Румен Гечев сподели възприятие за комизъм. Когато водещите благодариха на участниците за дебата, той сподели: „ Благодарим и ние и всички към този момент схванаха кой в този момент е номер 1 “, правейки отпратка към номера нас Българска социалистическа партия в бюлетината за изборите.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР