Вла­дис­лав Ру­сев е гла­вен из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на Пен­си­он­но оси­гу­ри­тел­но дру­жес­тво

...
Вла­дис­лав Ру­сев е гла­вен из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на Пен­си­он­но оси­гу­ри­тел­но дру­жес­тво
Коментари Харесай

Намаляването с 20% на държавната пенсия ощетява хората

Вла­дис­лав Ру­сев е гла­вен из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на Пен­си­он­но оси­гу­ри­тел­но дру­жес­тво Али­анц Бъл­га­рия. За­вър­шил е ма­гис­тър­ска сте­пен в Уни­вер­си­тет за на­ци­о­нал­но и све­тов­но сто­пан­ство в Со­фия, спе­ци­ал­ност " Со­ци­ал­но и зас­тра­хо­ва­тел­но де­ло ". От 1995 година е в ПОД Али­анц Бъл­га­рия, ка­то пре­ми­на­ва през раз­лич­ни по­зи­ции - от спе­ци­а­лист до за­мес­тник из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор и про­ку­рист. От 2018 година е из­бран за за­мес­тник-пред­се­да­тел на УС и гла­вен из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на ПОД Али­анц Бъл­га­рия. Спе­ци­а­ли­зи­рал е в USAID Ме­ниджмънт пен­си­он­ни фон­до­ве, в A.G. Edwards - Съединени американски щати и други

ПОД Али­анц Бъл­га­рия е част от све­тов­ния ли­дер във фи­нан­со­ви­те ус­лу­ги Allianz SE. В Бъл­га­рия пред­ла­га до­пъл­ни­тел­но пен­си­он­но оси­гу­ря­ва­не от 1994 година Към 31.12.2019 година нет­ни­те ак­ти­ви на пен­си­он­ни­те фон­до­ве уп­рав­ля­ва­ни от ПОД Али­анц Бъл­га­рия са 3.6 ми­ли­ар­да ле­ва. Към съ­ща­та да­та, бро­ят на оси­гу­ре­ни­те в те­зи фон­до­ве е 1045 хи­ля­ди ду­ши. ПОД Али­анц Бъл­га­рия е от­ли­ча­ван за 9 по­ред­ни го­ди­ни с при­за " Пен­си­он­но­о­си­гу­ри­тел­но дру­жес­тво на го­ди­на­та " в ка­те­го­ри­я­та " До­пъл­ни­тел­но доб­ро­вол­но пен­си­он­но оси­гу­ря­ва­не ".
Когато клиентите в повсеместен фонд натрупат същия застрахователен стаж, като в ДОО ще имат задоволително средства за пожизнени пенсии, споделя Владислав Русев
- Господин Ру­сев, от есен­та на 2021 година час­тни­те пен­си­он­-ни фон­до­ве за­поч­ват да пла­щат " вто­ри " пен­сии. Пър­ви­те, ко­и­то ще ги по­лу­чат, са же­ни­те, ро­де­ни през 1960 година, ко­и­то ще на­вър­шат въз­раст за пен­си­о­ни­ра­не. Бих­те ли ра­зяс­ни­ли има ли риск оси­гу­ре­ни­те с вто­ра пен­сия да по­лу­ча­ват по-мал­ко, от­кол­ко­то в случай че бя­ха се оси­гу­ря­ва­ли са­мо в Национален осигурителен институт?

- Ло­гич­но и нор­мал­но е, по­лу­ча­ва­не­то на две от­дел­ни пен­сии да е по-бла­гоп­ри­ят­но от по­лу­ча­ва­не­то на са­мо ед­на пен­сия. Рис­кът, за кой­то го­во­ри­те, се дъл­жи на на­ма­ле­ни­е­то на ос­нов­на­та пен­сия - та­зи ко­я­то се по­лу­ча­ва от Дър­жав­но­то об­щес­тве­но оси­гу­ря­ва­не. Пър­ви­ят въп­рос, кой­то бих пос­та­вил, е да­ли изоб­що тряб­ва да има на­ма­ле­ние и до­ко­га да се при­ла­га то. Иде­я­та за та­зи ре­дук­ция бе­ше да се вне­се спра­вед­ли­вост меж­ду пен­си­и­те, от­пус­ка­ни на ро­де­ни­те пре­ди 1960 година, ко­и­то по за­кон ня­мат до­пъл­ни­тел­но за­дъл­жи­тел­но пен­си­он­но оси­гу­ря­ва­не, и пен­си­и­те на хо­ра­та, ро­де­ни след 1960 година с оси­гу­ря­ва­не в уни­вер­са­лен пен­си­о­нен фонд (УПФ). Но, при ус­ло­вие че до ня­кол­ко го­ди­ни, ро­де­ни­те пре­ди 1960 година, ве­че ще са при­до­би­ли пра­во на пен­сия, ло­гич­но е да се пос­та­ви въп­ро­сът не тряб­ва ли то­зи ко­е­фи­ци­ент на на­ма­ле­ние на пен­си­я­та от ДОО изоб­що да от­пад­не?

Вто­ри­ят и още по-ва­жен въп­рос е " Как Национален осигурителен институт из­чис­ля­ва то­ва на­ма­ле­ние? ". За съ­жа­ле­ние от­го­во­рът е: неп­ра­вил­но, по на­чин, кой­то още­тя­ва пен­си­о­не­ри­те. Спо­ред иде­я­та на за­ко­на, то­ва на­ма­ле­ние тряб­ва да от­че­те с кол­ко при­но­сът на хо­ра­та, оси­гу­ря­ва­ни в УПФ е по-ма­лък от то­зи на хо­ра­та без та­ко­ва оси­гу­ря­ва­не. Ко­га­то оба­че кал­ку­ли­ра на­ма­ле­ни­е­то, Национален осигурителен институт не взе­ма пред­вид два важ­ни фак­то­ра.

Пър­во - ста­жът пре­ди 2000 година, ко­га­то до­пъл­ни­тел­но за­дъл­жи­тел­но пен­си­он­но оси­гу­ря­ва­не изоб­що не е има­ло (оси­гу­ря­ва­не­то в УПФ за­поч­ва от 2002 г.). В мо­мен­та Национален осигурителен институт на­ма­ля­ва пен­си­и­те на хо­ра­та та­ка, ся­каш през це­лия им тру­дов стаж (а той е над 36 година, по­ня­ко­га и над 40 г.), те са има­ли внос­ки и в уни­вер­сал­ни пен­си­он­ни фон­до­ве, с из­клю­че­ние на две го­ди­ни (2000-2001 г.). Всъщ­ност, към днеш­на да­та, мак­си­мал­ни­ят въз­мо­жен пе­ри­од, в кой­то има оси­гу­ря­ва­не в УПФ, е 18 го­ди­ни (от 2002 до 2019 г.)

Вто­ри­ят фак­тор е учас­ти­е­то на дър­жа­ва­та в раз­хо­ди­те за пен­сия. През го­ди­ни­те то е би­ло под раз­лич­на фор­ма - ка­то внос­ка в раз­мер на 12% за пе­ри­о­да 2009-2015 година и ка­то тран­сфер от бюдже­та. Но под ед­на или дру­га фор­ма дър­жа­ва­та е оси­гу­ря­ва­ла над 30%, а в по-ран­ни­те го­ди­ни и над 40% от бюдже­та на Фонд " Пен­сии ". Па­ри­те, ко­и­то дър­жа­ва­та вна­ся в бюдже­та на Фонд " Пен­сии ", са от да­нъ­ци­те на всич­ки граж­да­ни и тряб­ва да ги взе­ма­ме пред­вид, ко­га­то се из­чис­ля­ва с кол­ко по-мал­ко оси­гу­ре­ни­те в УПФ учас­тват във фи­нан­си­ра­не­то на Фонд " Пен­сии ". Спо­ред иде­я­та на за­ко­на, в случай че се из­чис­ля­ва пра­вил­но, на­ма­ле­ни­е­то на пен­си­я­та от ДОО за хо­ра­та с до­пъл­ни­тел­но оси­гу­ря­ва­не тряб­ва да е меж­ду 6% и 7%. То­га­ва поч­ти ня­ма да има пен­си­о­не­ри, за ко­и­то две­те пен­сии: та­зи от ДОО с на­ма­ле­ни­е­то плюс пен­си­я­та от УПФ да са с по-ни­сък раз­мер от не­на­ма­ле­на­та пен­сия от ДОО. За съ­жа­ле­ние, спо­ред ме­то­ди­ка­та, ко­я­то Национален осигурителен институт в мо­мен­та при­ла­га, се по­лу­ча­ва на­ма­ле­ние от око­ло 20%. Още­те­ни от то­ва са хо­ра­та, за­що­то са ли­ше­ни от въз­мож­нос­тта да по­лу­чат по-ви­сок пен­си­о­нен до­ход. За на­ша ра­дост, та­зи нес­пра­вед­ли­вост ве­че е осъз­на­та и от со­ци­ал­ни­те пар­тньо­ри - син­ди­ка­ти и ра­бо­то­да­те­ли, и от из­пъл­ни­тел­на­та власт в ли­це­то на ми­нис­тър Де­ни­ца Са­че­ва, и се на­дя­ва­ме, че ско­ро ще има по­ло­жи­тел­ни стъп­ки за ко­ри­ги­ра­не­то й.

- Мо­же­те ли да по­со­чи­те как­во е по­ло­же­ни­е­то с раз­ме­ра на пен­си­я­та при до­пъл­ни­тел­ни­те пен­си­он­ни фон­до­ве? Вяр­но ли е, че ще има хо­ра, ко­и­то ня­ма да имат дос­та­тъч­но па­ри в тех­ни­те пар­ти­ди за по­жиз­не­на пен­сия?

- След 18 го­ди­ни, ко­е­то е по-мал­ко от по­ло­ви­на­та от не­об­хо­ди­мия стаж за при­до­би­ва­не пра­во на пен­сия от ДОО, е нор­мал­но да има хо­ра, ко­и­то към момента не са нат­ру­па­ли дос­та­тъч­но сред­ства за по­жиз­не­на пен­сия. Зна­е­те как­во ще се слу­чи, в случай че се оси­гу­ря­ва­те на мак­си­мал­ния оси­гу­ри­те­лен до­ход в ДОО, само че са­мо 18 го­ди­ни? Ня­ма да от­го­во­ри­те на ус­ло­ви­е­то за оси­гу­ри­те­лен стаж и с цел да по­лу­чи­те пен­сия от ДОО ще тряб­ва да из­ча­ка­те до 67 година, а в случай че сте оси­гу­ря­ва­ни по-мал­ко от 15 година, ще има­те пра­во един­стве­но на со­ци­ал­на пен­сия за ста­рост, при на­вър­ше­ни 70 година плюс дру­ги ус­ло­вия (в мо­мен­та та­зи пен­сия е 133 лева.). В съ­що­то вре­ме, хо­ра­та, ко­и­то са оси­гу­ря­ва­ни на ви­сок оси­гу­ри­те­лен до­ход в УПФ до­ри са­мо 18 го­ди­ни, ве­че са нат­ру­па­ли сред­ства в пар­ти­ди­те си, от ко­и­то би­ха мог­ли да по­лу­ча­ват по­жиз­не­ни пен­сии, при то­ва от стан­дар­тна­та въз­раст за пен­си­о­ни­ра­не. А ко­га­то на­ши­те кли­ен­ти нат­ру­пат в уни­вер­сал­ни­те пен­си­он­ни фон­до­ве съ­щия оси­гу­ри­те­лен стаж, ка­къв­то се изис­ква за пен­си­о­ни­ра­не от ДОО, те със си­гур­ност ще имат дос­та­тъч­но сред­ства за по­жиз­не­ни пен­сии.

- Спо­ред ек­спер­ти проб­ле­мът с по-нис­ки­те очак­ва­ни пен­сии ид­ва и от то­ва, че ос­нов­ни­те " до­пус­ка­ния " при стар­та на пен­си­он­на­та ре­фор­ма от 2002 година впос­лед­ствие не са из­пъл­не­ни. По проект оси­гу­ри­тел­на­та внос­ка за вто­рия дирек е тряб­ва­ло да дос­тиг­не 7%, а ре­ал­но тя ос­та­на 5%. Де­фи­ци­тът в Национален осигурителен институт от 8% е тряб­ва­ло да пад­не на 0%, а вмес­то то­ва е уве­ли­чен на 33%. Как ще се ре­ши то­зи проб­лем?

- Не смя­там че има " проб­лем ", по-ско­ро ста­ва въп­рос за фак­то­ра вре­ме. Пен­си­и­те, ко­и­то ще от­пус­кат уни­вер­сал­ни­те фон­до­ве от 2021 година, са съ­от­вет­ства­щи на пе­ри­о­да, през кой­то хо­ра­та са оси­гу­ря­ва­ни в тях. До мо­мен­та то­зи пе­ри­од е над два пъ­ти по-кра­тък от " нор­мал­ния " оси­гу­ри­те­лен стаж за пен­сия. След 20 го­ди­ни, ко­га­то кли­ен­ти­те ни имат съ­щия пе­ри­од на оси­гу­ря­ва­не, ка­къв­то имат и в ДОО, до­ри и при нас­то­я­щия раз­мер на внос­ка­та от 5%, пен­си­и­те от УПФ ще бъ­дат мно­го по-го­ле­ми - и ка­то су­ма, и ка­то съ­от­но­ше­ние към пен­си­я­та от ДОО.

Кол­ко­то до де­фи­ци­та в Национален осигурителен институт, той не вли­яе на пен­си­и­те от уни­вер­сал­ни­те фон­до­ве. Пре­дим­ство­то на ка­пи­та­ло­во­то оси­гу­ря­ва­не е, че не е под­влас­тно на рис­ко­ве­те, ти­пич­ни за дър­жав­ни­те, раз­хо­до­пок­рив­ни пен­си­он­ни сис­те­ми.

Не­ка си при­пом­ним и при­чи­на­та за уве­ли­че­ния де­фи­цит на Национален осигурителен институт. През 2009 година оси­гу­ри­тел­ни­те внос­ки за ра­бо­те­щи­те и ра­бо­то­да­те­ли­те бя­ха на­ма­ле­ни драс­тич­но, а за смет­ка на то­ва дър­жа­ва­та се вклю­чи ка­то тре­ти оси­гу­ри­тел с 12% внос­ка. По-къс­но, от 2016 година та­зи внос­ка бе­ше пре­и­ме­ну­ва­на на " Тран­сфер ", само че и до през днешния ден дър­жав­но­то учас­тие ба­лан­си­ра бюдже­та на Национален осигурителен институт, оси­гу­ря­вай­ки око­ло 1/3 от не­го, а в случай че го пре­из­чис­лим ка­то оси­гу­ри­тел­на внос­ка, ре­зул­та­тът от­но­во ще е бли­зък до 12%.

- Три са ви­до­ве­те пен­сии, оп­ре­де­ля­ни в про­ек­ти на Ми­нис­тер­ство­то на тру­да и со­ци­ал­ни­те гри­жи - по­жиз­не­на (ако нат­ру­па­на­та су­ма по пар­ти­да­та поз­во­ля­ва ме­сеч­но пла­ща­не от по­не 15% от ми­ни­мал­на­та пен­сия), раз­сро­че­но пла­ща­не и ед­нок­ра­тен пре­вод (при нис­ка су­ма по пар­ти­да­та). Спра­вед­ли­ви ли са те­зи ва­ри­ан­ти? Как оси­гу­ре­ни­те да нап­ра­вят из­бор?

- И три­те ва­ри­ан­та са спра­вед­ли­ви и не­об­хо­ди­ми, за­що­то от­чи­тат оси­гу­ри­тел­на­та ис­то­рия на кли­ен­ти­те. До­ка­то ня­кои от тях са оси­гу­ря­ва­ни ре­дов­но и на ре­ал­ни­те им до­хо­ди, дру­ги са оси­гу­ря­ва­ни са­мо за 1 или 2 от пос­лед­ни­те 18 го­ди­ни. Тук е важ­но да от­бе­ле­жа, че хо­ра­та с най-нис­ки нат­руп­ва­ния са те­зи, ко­и­то след 2001 година имат ня­кол­ко го­ди­ни оси­гу­ря­ва­не в уни­вер­сал­ни­те фон­до­ве, рес­пек­тив­но и във Фонд " Пен­сии ". То­ва от своя стра­на оз­на­ча­ва, че те най-ве­ро­ят­но ня­ма да при­до­би­ят пра­во на пен­сия от ДОО. В съ­що­то вре­ме, ко­га­то на­вър­шат не­об­хо­ди­ма­та въз­раст, не­за­ви­си­мо от лип­са­та на дос­та­тъч­но тру­дов стаж за " дър­жав­на " пен­сия, те ще мо­гат да по­лу­чат сред­ства­та от уни­вер­сал­ния си пен­си­о­нен фонд - ед­нок­рат­но или раз­сро­че­но, в за­ви­си­мост от нат­ру­па­на­та су­ма. На­ред с то­ва е важ­но хо­ра­та да зна­ят, че ще имат пра­во да из­би­рат раз­лич­ни ва­ри­ан­ти за нас­ле­дя­ва­не на пен­си­я­та, как­то и че ще има га­ран­ции за раз­ме­ри­те на по­жиз­не­ни­те пен­сии или на раз­сро­че­ни­те пла­ща­ния.

- В пос­лед­ни­те дни со­ци­ал­ни­ят ми­нис­тър за­го­во­ри, че ме­се­ци­те в май­чин­ство, в бол­ни­чен или без ра­бо­та ня­ма да на­ма­ля­ват пен­си­я­та. Как­во точ­но оз­на­ча­ва то­ва?

- То­ва е из­клю­чи­тел­но ва­жен въп­рос и той от­но­во е свър­зан със спра­вед­ли­вос­тта при на­ма­ля­ва­не на дър­жав­на­та пен­сия. Ло­ги­ка­та на за­ко­на е след­на­та: ин­ди­ви­ду­ал­ни­ят ко­е­фи­ци­ент се на­ма­ля­ва за пе­ри­о­ди­те, през ко­и­то хо­ра­та са има­ли пра­во на внос­ка в уни­вер­са­лен фонд (ко­я­то да им ком­пен­си­ра на­ма­ле­ни­е­то). Нап­ри­мер, по вре­ме на май­чин­ство по за­кон не се дъл­жат та­ки­ва внос­ки. При те­зи слу­чаи по­доб­ни пе­ри­о­ди се приз­на­ват за оси­гу­ри­те­лен стаж на дру­го ос­но­ва­ние. Имен­но за­то­ва е край­но нес­пра­вед­ли­во да се при­ла­га на­ма­ле­ние на пен­си­и­те за­ра­ди оси­гу­ря­ва­не в УПФ, за пе­ри­о­ди (след 2001 г.), в ко­и­то за­ко­нът не пред­виж­да и не поз­во­ля­ва пос­тъп­ва­не­то на внос­ки в те­зи фон­до­ве. В та­зи връз­ка, ста­но­ви­ще­то на ми­нис­тър Са­че­ва, че са не­об­хо­ди­ми про­ме­ни в ме­то­ди­ка­та за ре­дук­ция на дър­жав­ни­те пен­сии, тряб­ва да бъ­де под­кре­пе­но.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР