Властта обяви любопитен начин да се справи с опасните скали

...
Властта обяви любопитен начин да се справи с опасните скали
Коментари Харесай

Датчици с аларма на опасните скали

Властта разгласи любопитен метод да се оправи с рисковите скали и огромните свлачища. Освен монтирането на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в страната, ще се направи пилотно монтиране на сензори на огромни скални масиви. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на блиц контрола в отрасловата парламентарна комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.Тя посочи, че в страната има инсталирани такива сензори, само че добави, че това не може да се направи на всички места, тъй като срутищата нормално се получават тук-там с по-дребни скални парчета, по тази причина тези устройства могат да бъдат сложени на огромни парчета, на които да се следи придвижването на скалните маси и добави, че подобен сензор е инсталиран на Мадарския конник.

Министърът уточни, че срутищните процеси са по-големият проблем, изключително до републиканската пътна мрежа, тъй като са по-непредвидими и невъзможни за предсказание.

Председателят на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски заяви, че чиновниците на регионалните пътни ръководства следят над 470 срутища по републиканските пътища, като огледи се вършат всеки ден. Потърсена е и експертизата на учени за по-добра методика при оценяването на положението на срутищата, което да може да бъде направено по съответната канара и в случай че то е в " алена " канара, да се направи експертиза и проект за деяние за намаляването на риска от сриване.

Министърът осведоми, че в страната има регистрирани 2178 свлачища с обща повърхност 217 610 декара. Активните свлачища са 830, евентуалните са 895, а нормализираните са 453. През 2020 година са регистрирани шест нови свлачищни процеси и са активизирани 48 от всички регистрирани свлачища.

През 2020 година на 231 от записаните свлачища е изработен мониторинг, а 225 от свлачищата имат инсталирани контролно-измервателни системи. Към момента Министерство на регионалното развитие е бенефициент и извършва план, който планува монтаж на такива системи на още 26 свлачища, като техническите планове за монтажа им са подготвени и следва монтирането им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР