Властта на Владимир Путин засегна със своята жестокост милиони хора,

...
Властта на Владимир Путин засегна със своята жестокост милиони хора,
Коментари Харесай

Политико: Планиране на хаотичния свят след Путин

Властта на Владимир Путин засегна със своята свирепост милиони хора, до момента в който той върви към робия.

И въпреки всичко излизането на Владимир Путин от властта ще провокира безпорядък: Шекспирова битка за власт; развързани районни лидери; нуклеарен боеприпас, който ще бъде заграбен, написа в собствен разбор „ Политико “.

Засега малко на брой желаят да приказват обществено за този свят след Путин, опасявайки се да не се окаже, че се намесват във вътрешната политика. Но в частен проект западните страни и анализатори създават сюжетите, които биха могли да се развият, когато Путин неизбежно си тръгне - и по какъв начин би трябвало да реагират съдружниците на Украйна.

" Ще бъда деликатен да обмислям прекалено много за вътрешнополитическата обстановка в Русия ", съобщи предходната седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когато беше запитан по какъв начин алиансът се приготвя за опцията съветският водач да напусне поста си.

" Независимо от това какво демонстрират другите разбори, мисля, че това, което би трябвало да създадем в НАТО, е да сме готови за всички вероятни разновидности, а когато става въпрос за Украйна, да сме подготвени да продължим да я поддържаме ", сподели той.

Съществува консенсус по един въпрос: Това няма да бъде чист преход, който ще сложи безчет алтернативи, които могат да затруднят западните съдружници. Доколко те могат - и би трябвало - да въздействат на процеса на заместничество? Какво би трябвало да създадат, в случай че някоя съветска република се откъсне? Какви връзки би трябвало да поддържат с наследника на Путин?

" Трябва да оставим настрани всевъзможни илюзии, че това, което ще се случи след това, е народна власт ", сподели Лори Бристоу, някогашен английски дипломат в Русия.

" Това, което мисля, че ще се случи по-късно, евентуално ще е време на ужас ", добави той,

Експлозивна битка за заместничество

Засега Путин е в сигурна позиция. Той към момента управлява държавния уред, а военните извършват убийствените му заповеди в Украйна.

Но несполучливото навлизане на съветския водач в Украйна отслаби позициите му вкъщи и задълбочи несигурността по отношение на това кой ще поеме властта. И по какъв начин.

" За да управляваш устойчиво наследника, когато пристигна моментът – който, съгласно Путин, ще се случи в определено от него време, тогава се нуждаеш от висока степен на консенсус измежду елита ", споделя Бристоу, който е бил делегат на Обединеното кралство в Москва от 2016 до 2020 година

" Това, което направиха в този момент, е да нарушат този консенсус ", сподели той, като означи, че сега има повече битки за власт в Кремъл.

Тази битка може да се трансформира в кървава, когато най-сетне се освободи висшият пост в Кремъл.

" Това може доста бързо да се трансформира в нещо като по Шекспир, като " Крал Лир ", или в Римската империя, като " Аз, Клавдий " или " Игри на тронове " ", счита Уилям Алберк, някогашен шеф на центъра за надзор на въоръженията на НАТО.

Александър Вершбоу, някогашен почитан чиновник на Съединени американски щати и НАТО, съобщи, че най-вероятният сюжет към момента е " равномерен преход " в границите на настоящето обграждане на Путин, само че призна, че свалянето на тирани може да докара до разтърсвания. " Възможно е да има вътрешна неустойчивост ", сподели той, " и нещата стават доста непредсказуеми в властническите системи, в персоналните диктатури ".

Бристоу, някогашният английски дипломат, предизвести западните сили да не се намесват в сходни битки за завещание: " Мисля, че би трябвало да признаем границите на способността си да влияем на тези резултати. "

Въпреки че " сигурно сме заинтригувани от резултата ", признава някогашният дипломат.

Ядрени бомби = мощност

Русия разполага с най-големия ресурс от нуклеарни оръжия в света, включващ хиляди бойни глави, всяка от които може да аргументи големи опустошения, гибел и контузии на популацията.

Арсеналът от дълго време е източник на съветската мощ на международната сцена и преобладаваща част от световния ѝ имидж - в продължение на години опцията за нуклеарен удар на Кремъл доминираше в публичното въображение в Съединени американски щати и другаде.

В интервал на неустановеност на управлението този боеприпас може да се трансформира в мечтан знак на властта. Това ще насочи вниманието към нуклеарния бранител на съветската войска - 12-то основно ръководство или ГУМО.

" Съществува действителна опция да има смъртоносна конкуренция - конкуренция, която да включва хора, опитващи се да сплотят разнообразни елементи на армията, изключително 12-то ГУМО, което управлява съветския нуклеарен боеприпас ", счита Алберке.

Проблемни райони

Най-просто казано, Русия е най-голямата страна в света, която се простира в 11 часови зони и се изкачва от Кавказ до Арктика.

Макар да наподобява, че Путин държи деспотична хватка върху цялата тази територия, има редица съветски републики с по-слаби връзки с Москва, някои от които с амбициозни политически фигури. Вакуумът във властта в някоя далечна столица може да даде опция на локалните водачи да поемат по-голям надзор.

Въпреки че множеството анализатори считат, че Руската федерация значително ще се задържи дружно в борбата за контрола на Кремъл, те признават, че съветското държавно управление от дълго време се опасява от фрагментация.

В случай на такива фракционни битки всички погледи ще бъдат ориентирани към Рамзан Кадиров - бруталния началник на Чеченската република.

" Дали ще застане зад конкурентна секта? Или ще каже: " Достатъчно ми е десетилетие на големи съветски дотации - в този момент да се разделим и евентуално ще мога да ръководя Чечня и Дагестан; ще мога да имам своя лична империя тук "? ", споделя Алберке, който в този момент е шеф в Международния институт за стратегически проучвания.

Нахлуването на Москва в Украйна също може да се върне и да преследва Кремъл.

Вершбоу, някогашен американски дипломат в Русия, съобщи, че вероятността за дезинтеграция е " дребна ", само че означи, че " по подигравка на ориста " анексирането от Путин на области в Източна Украйна " може да бъде представено като казус от сепаратистките водачи вътре в Руската федерация, с цел да кажат: " в този момент границите са свободни ".

Връщане на дебата за нулирането

След като новият управителен екип заеме мястото си, тогава за западните държавни управления ще стартират най-тежките политически диспути.

След като Путин слезе от политическата сцена, някои чиновници - изключително в Западна Европа, може да настояват, че има опция да се изградят нови връзки с Москва.

Съединени американски щати безславно предложиха на Русия алегоричен бутон за " нулиране " при започване на президентството на Барак Обама, единствено с цел да видят по какъв начин връзките се утежняват още повече. Германия пък години наред проповядваше евангелието на икономическия ангажимент към Русия, единствено с цел да разгласи историческа " Zeitenwende " или повратна точка след нахлуването на Москва.

С новото управление в Кремъл Германия може да каже: " О, Zeitenwende, няма значение. Нека настояваме Съединени американски щати да създадат още едно нулиране с новия съветски водач ", сподели Алберке.

Източното крило на НАТО неизбежно ще осъди сходни увертюри. Те настояват, че " Русия в никакъв случай не се трансформира и приканват съдружниците да не отстъпват от по-настъпателната позиция на НАТО, възприета от началото на войната ", сподели Алберке.

Полският министър на националната защита Мариуш Блашчак посочи тъкмо това пред „ Политико “.

" Русия във вид с цар като водач беше същата като Русия във вид с общоприет секретар на комунистическата партия като водач, а в този момент е същата като Владимир Путин като водач ", сподели той.

" Това, което е значимо от наша позиция е да изолираме Русия ", добави той.

Засега не се чака да се появи почитател на Путин. Но публични лица споделят, че чакат режим с сходна идеология - или още по-краен.

Янис Гарисонс, латвийски държавен секретар, посочи, че Путин към този момент е вкарал в пандиза критици - и възможни бъдещи водачи, като Алексей Навални, и единствено по-твърдолинейните извън са подготвени да се намесят.

" Единствените хора, които го подлагат на критика " и не са в пандиза, " са от дясното крило ", споделя Гарисънс.

" Не бива да ставаме жертва на хунтата или на някаква група хора, които излизат и споделят, че желаят рестартиране, в случай че тя към момента е същата ", счита Бен Ходжис, някогашен командващ на американската войска в Европа.

Една от главните разлики този път е, че в този момент Европа е по-малко стопански подвластна от Москва, което понижава основния тласък за възобновяване на връзките.

" Извървяхме дълъг път, с цел да спрем да купуваме от Русия ", сподели почитан посланик от Европейски Съюз, който приказва при изискване за анонимност. " Остават единствено въпросите, свързани с нуклеарните оръжия, само че те значително ще бъдат решавани от американците. "

Друг сигнал, който западните водачи могат да търсят, е дали наследникът на Путин ще сътрудничи на интернационалните организации, които желаят да преследват съветските военни закононарушения в Украйна - опция, която, несъмнено, наподобява дребна.

" Само една Русия, решена да сътрудничи, не би представлявала опасност за Европа ", съобщи чешкият външен министър Ян Липавски.

И въпреки всичко при всички догатки, че една сътрудничеща Русия е доста надалеч, няколко сегашни и някогашни чиновници предизвестиха, че западните държавни управления би трябвало да съчетаят възпирането с по-дългосрочни старания за ангажиране на съветското гражданско общество.

Западният алианс, сподели Бристоу, би трябвало да обмисли " по какъв начин да достигнем до съветското общество отвън Кремъл, до идващото потомство съветски политици, мислители, интелектуалци, учители, предприемачи, с цел да очертаем различна визия на тази, която имат ".

" Моето чувство е, че много хора в Русия биха желали да създадат това ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР