Властите в САЩ събират информация за американци, изразили желание да

...
Властите в САЩ събират информация за американци, изразили желание да
Коментари Харесай

САЩ събират данни за ултрадесни бойци, заминаващи за Украйна

Властите в Съединени американски щати събират информация за американци, изразили предпочитание да заминат за Украйна като доброволци. Те се притесняват, че измежду тях има последователи на утрадесни хрумвания, които може да се върнат в родината си с опит на бойното поле. Това излиза наяве от документ на Службата за митнически и граничен надзор (Customs and Border Protection, CBP), представен от уеб страницата „ Политико ”, предава БГНЕС.

Документът демонстрира, че американското държавно управление събира информация за американците, пътуващи до Украйна, и се интересува от тяхната активност след завръщането им. Критиците обаче настояват, че фокусът върху „ нападателните екстремисти - бели ултрадесни “ е отзив от една от главните пропагандни точки на Кремъл: че да подкрепяш Украйна значи да подкрепяш и неонацистите.
 
Това се случва в миг, в който Вашингтон се бори със комплицираната задача да разубеди американците да се бият дружно с бойци, които са получили част от образованието си и доста от оръжията си от самите Съединени американски щати.
 
Министерството на правораздаването не е дало отговор дали е законно американците да се включват в спора в Украйна. Но не е известно против нито един американец да е повдигнато наказателно обвиняване единствено за това, че е пътувал до Украйна, с цел да се бори против Русия, която нахлу в прилежащата страна на 24 февруари. Този документ демонстрира, че в случай че чиновниците на правоприлагащите органи са желали да издигнат обвинявания, те са имали задоволително благоприятни условия да го създадат.
 
Бюлетинът акцентира също загрижеността на американските чиновници: че американските доброволци, които се бият в Украйна, биха могли да се върнат в Съединени американски щати с по-голяма военна подготовка.
 
Говорител на Службата за митнически и граничен контрола отхвърли да разяснява документа, базирайки се на политиката на организацията.
 

Присъединяване към битката

 
Документът, озаглавен „ Граждани на Съединените щати се причисляват към битката за Украйна “, е разследващ бюлетин на CBP. Датиран е от 7 март 2022 година - почти две седмици, откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия.
 
„ Граждани на Съединените щати, в това число някои с предходна работа в Съединени американски щати, ще продължат да се пробват да изоставен Съединени американски щати с желанието да се бият дружно с Международния легион за териториална защита на Украйна, с цел да се борят във въоръжения спор против руснаците “, се споделя в документа, като се има поради групата чужденци, които водят война на страната на Украйна.
 
В бюлетина на CBP се означават шестима американци, които са отпътували за Украйна, с цел да се бият.
 
Служителите на CBP са спрели и разпитали петима от тях на интернационалното летище „ Джон Ф. Кенеди “ и са претърсили багажа на шестия. Някои от тях са били разпитани по-рано през 2022 година, преди Русия да стартира пълномащабната си инвазия.
 
Един от тях признава, че е взел участие в антиправителственото придвижване „ Бугалу “ (сленг за революция – бел. ред.). Друг е бил деец от морската пехота, чието „ електронно устройство “ посочило, че желае да се причисли към батальона „ Азов “ - истинското име на група доброволци, украински ултранационалистически бойци, образувана през май 2014 година и включена в състава на държавното управление по-късно същата година. Приятел на този деец - също деец от армията на Съединени американски щати и полицейски чиновник на дейна работа, е пътувал до Украйна същия ден по различен маршрут, излиза наяве от документа. Служителите претърсили багажа на двамата мъже и разкрили военно съоръжение.
 
„ Украинските националистически групи, в това число Движението Азов, интензивно набират расово или етнически стимулирани екстремисти с принудителен темперамент - бели радикали (RMVE-WS), които да се причислят към разнообразни неонацистки доброволчески батальони във войната против Русия “, се споделя в отчета.
 
Друг американец, маркиран в документа, преди този момент е служил във Френския задграничен легион и се е опитал да се включи в битката против ИДИЛ. Проверка на устройството му посочило, че той се е опитал да се причисли и към „ въоръжения спор в Бирма, Сирийските сили за национална защита и няколко други групи “. CBP го стопира на 27 януари. В документа се споделя, че възнамерява да пътува до състезателен комплекс в Киев, който действа като база за образование на хора, които се надяват да се причислят към полка „ Азов “.
 
В документа не се показва дали другите двама американци, които са спрени, са имали връзки с крайнодесни групи. Единият от тях разказал на служителите на реда, че е служил в американската войска в продължение на четири години. А във въпросника, който е попълнил, с цел да се причисли към Териториалната защита на въоръжените сили на Украйна, е показал, че има опит като стрелец на „ Джавелин “. Другият - деец от армията с опит в разрушаването на здания, е бил разпитан на 5 февруари, до момента в който е пътувал за Украйна. В документа на CBP се споделя, че „ анализът след срещата “ е посочил, че по-късно същия месец, откакто е дошъл там, той е предоставял военно образование на украинци.
 
Освен американеца, който е обучавал украинци през февруари, в документа не се показва дали хората, тествани от CBP, фактически са стигнали до Украйна.
 
Документът приключва със лист от въпроси без отговор, наименуван „ пропуски в разузнаването “, в това число какъв брой души биха пътували от Съединени американски щати до Украйна, с цел да се бият, към какви групировки биха се пробвали да се причислят и какви тактики биха употребявали, „ с цел да избегнат да бъдат разкрити от правоприлагащите органи “.
 
„ Какъв тип образование получават задграничните бойци в Украйна, с цел да могат да се разпространят в основаните в Съединени американски щати милиции и бели националистически групи? “, се пита още в документа.
 
Макар да не е ясно какъв брой американци се борят в Украйна, в репортаж на „ Вашингтон пост “ от март се споделя, че са се записали хиляди. Не е ясно и какъв брой от тях са били спрени на летищата.

 
„ Музика за ушите на Кремъл “

 
Даниел Вайдич, президент на Yorktown Solutions, която съставлява и лобира за държавната енергийна промишленост на Украйна, съобщи пред „ Политико ”, че Кремъл ще се радва на документа.
 
„ Този документ и експлицитното му споменаване на хипотетичните „ неонацистки “ групи в Украйна ще бъде музика за ушите на Кремъл и съветската пропагандна машина ", сподели той. „ Те ще го цитират, с цел да оправдаят нашествието си в Украйна и разрушаването на Мариупол “.
 
„ Това е все едно CBP да каже на руснаците: „ Да, съгласни сме с вас, че Украйна е цялостна с неонацисти “, прибавя той. „ Това беше цялото съображение на Кремъл за нахлуването в Украйна, а в този момент имаме американска държавна организация, която се съгласява с това. Невероятно “.
 
Марта Фарион - вицепрезидент на подразделението на Комитета на Украинския конгрес в Америка в Илинойс, означи, че основно изказване на съветската агитация е, че неонацистите управляват Украйна. Групата на Фарион е организация, сплотяваща украинската общественост в Съединени американски щати.
„ Това, че в Украйна има бели екстремисти, не предстои на подозрение “, сподели тя. „ Но мога да се обзаложа на каквото и да е, че процентът на популацията, което е дясно, екстремистско, бял радикал, нацист, е доста по-нисък от % на такива хора в Съединени американски щати, Германия или която и да е друга страна “.
 
Руският президент Владимир Путин твърди, че „ денацификацията “ на Украйна е повода за напъните му да обезглави държавното управление на страната, макар че украинският президент Володимир Зеленски е евреин. Руските пропагандисти постоянно показват батальона „ Азов “ и други извънредно десни украински паравоенни формирования, с цел да поддържат изказванието, че нацистите са завладели Украйна.
 
В неотдавнашно изявление за „ Вашингтон пост “ ръководителят на батальона Андрий Билецки съобщи, че групата „ изцяло “ отхвърля нацизма. Изданието отбелязва, че преди този момент той е бил представен да прави изказвания за превъзходството на бялата раса, а в този момент отхвърля да е правил тези мнения. Статията цитира Майкъл Колборн от Bellingcat, който е написал книга за батальона, че „ в редиците на придвижването „ Азов “ явно има неонацисти “.
 
Заради опасенията по отношение на групата Законът за оторизиране на националната защита от 2018 година забрани даването на военна помощ от Съединени американски щати на батальона. Фейсбук също забрани групата, както заяви BuzzFeed News. Групата е интегрирана в украинската национална армия в края на 2014 година, в детайли оповестява „ Ал Джазира ”, и печели похвали от тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко за това, че се е сражавала за Мариупол по време на първото нахлуване на Русия.
 
Ден откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане, полкът „ Азов “ предложения чужденци да се причислят към него, заяви Рита Кац от SITE Intelligence Group. Оттогава насам неонацисти от целия свят показват възторг, като доста от тях се причисляват към неонацистки групи на съветската страна, в това число частния боен реализатор „ Русиш ”, както оповестява Der Spiegel. Кац повтори опасенията от документа на CBP по отношение на бойците, които се връщат в родните си страни след сраженията в Украйна.
 
„ Възможно е държавните управления да схванат, че достъпът на „ Азов ” измежду западните екстремисти е доста основна грижа “, съобщи Кац. „ Да си затваряме очите пред белите радикали, които се бият дружно с Азов в Украйна, би било също толкоз неразумно, едвам вършим същото във връзка с западните джихадисти, които отпътуват да се бият в Близкия изток “.
 
Бойците на групировката бяха последните бранители на украинския пристанищен град Мариупол, които се задържаха измежду тежки бомбардировки в стоманодобивния цех, до момента в който най-после предходната седмица се предадоха на Русия. Те се трансфораха в национални герои за това, че устояха на съветската блокада дружно с украинските морски пехотинци, и получиха награди от Зеленски. Хората по целия свят подкрепяха бойците и призоваваха за тяхното избавяне.
 
Не е ясно какъв брой хора са пътували до Украйна поради извънредно десни възгледи. Фарион съобщи, че американците, които се причисляват към украинските бойци, са станали задължение за локалните войски.
 
„ Много украинци от Украйна, които се занимават с защита, ми споделиха, че идването на американски доброволци е огромен проблем, тъй като те не са добре подготвени “, сподели тя. „ И би трябвало да ги хранят. Освен това те не са от хората, които желаят да бъдат в армията и са по-скоро проблем, в сравнение с нещо друго “.
 

Някои въпроси
 

Множество американски публични лица категорично обявиха, че съгласно тях е доста неприятна концепция американците да пътуват до Украйна и да се включват в бойните дейности.
 
Но въпросът дали против тях могат да бъдат повдигнати наказателни обвинявания е открит. Законът за неутралитета от времето на ръководството на Джордж Вашингтон, не разрешава на американците, намиращи се в Съединени американски щати, да се записват за присъединяване в непознати армии.
 
Законът е остарял, само че не е отживялост.През 2019 година Министерството на правораздаването го употребява, с цел да повдигне обвинявания против двама американци, които сякаш възнамерявали да се борят за събаряне на държавното управление на Венецуела. И двамата мъже са имали връзки и с крайнодесни бойци в Украйна, а през октомври BuzzFeed News заяви, че Министерството на правораздаването проверява единия - Крейг Ланг, за осъществяване на военни закононарушения там. По време на този отчет Ланг се намираше в Украйна и се бореше за екстрадиция в Съединени американски щати.
 
Дакота Рудезил - професор в Юридическия лицей " Мориц " към Държавния университет на Охайо, следи от близко правната неизясненост към използването на Закона за неутралността.
 
„ Това, което ме тормози изключително, в случай че би трябвало да бъда прям, е, че след няколко години може да имаме различен президент, който да е привързан към Владимир Путин, който може да чуе недоволства от президента Путин, че американците в Украйна убиват съветските му бойци ", споделя Рудезил. " И този американски президент би могъл да каже: Знаеш ли какво, Кремъл, склонен съм с теб. И тогава този американски президент би могъл да каже: Хей, дано стартираме да преследваме хората за нарушение на Закона за неутралитета “.
 
Фактът, че CBP разпитва американци на летищата, не обяснява обстановката, сподели той. Но демонстрира, че Съединени американски щати събират разследваща информация за американците, които пътуват там, с цел да се бият, добави той.
 
„ Правителството на Съединени американски щати би трябвало да желае да знае състава на силите в Украйна и също по този начин да желае да знае дали има американци, които нарушават федералния закон - и то федерален закон, който датира от основаването на страната “, сподели той.
 
До март посолството на Украйна в Съединени американски щати е получило повече от 3 000 заявки от американски жители, искащи да заминат като доброволци
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР