Властите в Китай предприемат сериозни мерки по намаляване на покупателната

...
Властите в Китай предприемат сериозни мерки по намаляване на покупателната
Коментари Харесай

Поредният рунд мерки за охлаждане на пазара

Властите в Китай подхващат съществени ограничения по понижаване на покупателната дарба на жителите, само че това не води до стремежи резултат. Цените не престават да порастват, клиентите вземат заеми и купуват парцели.

В Гуанджоу държавните банки през февруари покачиха лихвите по ипотечните заеми. След това бяха въведени по-високи налози за второ жилище и ограничение броя на придобиване на недвижими парцели. Въпреки това цената на жилищата продължава да се усилва и пазарът в южнокитайския мегаполис прегрява.

Местните поданици вземат заеми, страхувайки се да не останат без нищо. Много от тях считат, че цените на парцелите ще продължа да порастват без значение от съществуващите ограничавания. Отчаяните купувачи упрекват китайските управляващи в неспособността им да управляват пазара на недвижими парцели.

Преди 10 години секторът на недвижимите парцели съставляваше 10% от Брутният вътрешен продукт на страната. Днес този % е съвсем 30%, което приказва за дефицит на други капиталови благоприятни условия и намаление темповете на растеж в производството.

„ Случилото се в Япония и Съединени американски щати демонстрират, че непрекъснато растящи пазари не съществуват”, споделя основният икономист на китайската компания за недвижими парцели Zhongtai Securities Ли Ханли. „ Към днешна дата дълготрайните заеми „ основно ипотечните кредити” съставляват 30% от всички банкови заеми. По данни на Moody's, дългът на купувачите на жилища съставлява 42% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Показателят е по-висок от този в Бразилия, Мексико, Турция и Русия. По време на имотната рецесия в Съединени американски щати този % доближи 85%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР