Властите в балтийската страна настояват, че обществените поръчки за предстоящата

...
Властите в балтийската страна настояват, че обществените поръчки за предстоящата
Коментари Харесай

Високите разходи за срещата на НАТО повдигат въпроси в Литва

Властите в балтийската страна упорстват, че публичните поръчки за идната среща на върха са били транспарантни, само че разноските са нарастнали стремглаво, откакто се чака Байдън и Зеленски да участват.


Разходите за провеждането на идната среща на върха на НАТО в Литва провокират безпокойствие.

Представители на 31-те страни от военния алианс ще се съберат в столицата Вилнюс през юли, като се чака да участват президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и украинският му сътрудник Володимир Зеленски.

Но сумата, която литовските управляващи изразходват за тази значима среща, провокира редица вестникарски заглавия. Журналистите изследват обвързваните с нея разноски, което принуди държавното управление да отвърне на обвиняванията, че публичните поръчки не са транспарантни.

Миналата седмица публичната телевизия LRT заяви, че Министерството на външните работи на Литва, което провежда диалозите, ще похарчи 6,48 млн. евро за наемането на повече от 500 - най-вече чисто нови - автомобила.

Луксозните транспортни средства ще бъдат закупени от локална компания, чието финансиране от банката е било удвоено до 20 млн. евро, единствено с цел да може да си разреши да заплати за колите и микробусите за срещата на върха на НАТО.

Междувременно литовският публицист Андриус Тапинас сложи под въпрос цената на услугите, закупени за срещата през април, като в детайли разказа многомилионни сметки за видеоконферентна и осветителна техника.

Всички разноски ще бъдат поети от Литва, където икономическата криза и внезапното повишаване на цените на храните помогнаха на всеки пети човек да изпадне в беднотия.

Според медията Baltic News Service наблюдаващите са сложили под подозрение прозрачността на покупките, осъществени от управляващите, като някои контракти са били подписани посредством неприкрити договаряния.

Длъжностните лица настояват, че това е по този начин, като декларират, че цените са били повлияни от спешността на процеса.

Конференцията се приготвя от дълго време, като през юли предходната година Министерството на външните работи пресметна, че срещата на върха ще коства 30 млн. евро.

Срещите на върха на НАТО неизбежно изискват огромни суми за сигурност, превоз и други разноски за осъществяване, изключително когато участват високопоставени посетители.

Жителите на Вилнюс ще се сблъскат с редица разстройства - блокиране на пътища, анулация на полети и съкращения в публичния превоз.

Една от фирмите Up Records, която ще наеме озвучителна техника за 553 000 евро, е имала годишен доход от 120 000 евро, а през 2021 година е осъществила загуба от 50 000 евро ", написа Тапинас във Фейсбук.

Оборудването за видеоконференции ще бъде наето за 1,6 млн. евро от Screen Service - двойно повече от годишния ѝ доход за сделката; до момента в който осветлението ще бъде доставено от Muzikos Ekspresas за 1,5 млн. евро. Това също е два пъти повече от годишния й доход, като през предходната година компанията е осъществила загуба от 250 000 евро, добави той.

Телекомуникационната компания Telia е получила контракт на стойност 2,70 млн. евро предходната година посредством " неразкрити договаряния ", оповестява LRT.

През април литовската работа за публични поръчки съобщи, че следи обстановката и прави оценка на импортираните сигнали.

Тя означи, че " рискът от надплащане е по-висок " според от периодите на контракта, броя на доставчиците и уменията на купувача за водене на договаряния, само че твърди, че са били спазени транспарантни условия.

В изявление през юли Министерството на външните работи на Литва съобщи, че страната е способна да провежда и организира събитието, само че нестабилните геополитически и стопански условия могат да основат провокации.

Тогава конференцията се очакваше да се организира през юни, само че по-късно беше отсрочена. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР