Владимир Илиев стана едва вторият биатлонист, спечелил наградата Спортист на

...
Владимир Илиев стана едва вторият биатлонист, спечелил наградата Спортист на
Коментари Харесай

"Белите" дисциплини за трети път имат своя "Спортист на годината" в България

Владимир Илиев стана едвам вторият биатлонист, спечелил премията " Спортист на годината " в България. 21 години откакто Екатерина Дафовска беше определена за №1 в българския спорт заради златния орден в Нагано `98, троянчанинът повтори достижението на единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри.

През 2019 година Илиев завоюва историческо за страната ни първо отличие от международно състезание по биатлон при мъжете. 32-годишният деец завоюва сребърен орден в класическия индивидуален старт на 20 км на шампионата в Йостерсунд (Шв) през март. Националът, който тази седмица взе участие в стартовете за Световната купа в Анеси (Фр), нямаше опция да участва на церемонията в зала " Асикс Арена " в София и статуетката му беше призната от самата Дафовска, понастоящем президент на федерацията по биатлон.

Владо беше записал видео обръщение, в което се обърна към публиката: " Съжалявам, че не мога да участвам на церемонията, тъй като съм във Франция и съответствува с моите надпревари. Искам да благодаря на всички публицисти, които гласоподаваха за мен, на ММС, на БФБ, на българската войска, на моите родители, на моя екип и на всички, които са били с мен през годините и са помагали за моите триумфи. Пожелавам на всички радостни празници! Бъдете живи и здрави! "

Изборът на Владимир Илиев за №1 е едвам третият случай в 62-годишната история на анкетата, в който премията " Спортист на годината " в България се присъжда на играч от зимен спорт. Прецедентът беше основан през 1998 година с триумфа на Дафовска, а от този момент само фигуристите Албена Денкова и Максим Стависки през 2006 година бяха повтаряли триумфа за " белите " дисциплини.

" Това е най-успешната ни година в мъжкия биатлон, девета година, откакто аз съм във Федерацията - посочи Дафовска по време на награждаването. - Изковахме този триумф с доста труд и битка. За първи път имаме орден от международно състезание при мъжете и Владо записа своето име в историята. Надеждите ни са за идната олимпиада, дано да са живи и здрави всички момчета. Имаме боеспособен тим, поисквам им триумф! "

Призовата тройка в анкетата на спортните публицисти за 2019 година допълниха атлетката Ивет Лалова и тенисистът Григор Димитров. По-нататък в челната десетка се подредиха надлежно Божидар Андреев (вдигане на тежести), Тайбе Юсеин (борба), Алберт Попов (алпийски ски), Радослав Панталеев (бокс), Кубрат Пулев (бокс), Мария Оряшкова (самбо) и Боряна Калейн (художествена гимнастика).

Наградата за " Отбор на годината " за четвърти следващ път завоюва националният отбор по художествена гимнастика, а неговият ментор Весела Димитрова получи наградата " Треньор на годината " като победител в анкетата на в. " Труд ". През 2019 година грациите в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова завоюваха бронзовите медали в многобоя и сребро на топки на международното състезание в Баку (Азер) през септември.

" Много сме щастливи, тъй като тази премия е доста значима за нас. Това е едно голямо самопризнание и се надявам следващата година още веднъж да я спечелим ", пожела си капитанът на отбора Симона Дянкова. Треньорът Весела Димитрова пък показа: " За мен е чест да бъда тук и да получа тази премия. Момичетата са доста стимулирани да реализират задачите си и аз съм горда, че мога да бъда до тях. Обичам ги като свои деца. "

Лекоатлетът Християн Стоянов завоюва премията " Спортист №1 с увреждания ". 21-годишният габровец с особеност на дясната ръка стана международен първенец в бягането на 1500 м, като победи на шампионата на планетата в Дубай (ОАЕ) през ноември с европейски връх и връх на шампионатите.

Сред всички призьори Ивет Лалова единствена взе две стауетки, откакто беше оповестена за победител в дебютното издание на гласуването " Вот на публиката ". Най-бързата бяла жена остана сюрпризирана от признанието на почитателите и непринудено съобщи:

" Чувствам се обичана. Благодаря доста на публиката! Това ще ме крепи за олимпиадата в Токио 2020. Мисля да чествам с прави от 200 метра в същата зала, в която довечера получавам награди. Не мога да не споделя една история - тъкмо преди 20 години, тъкмо в тази зала за първи път станах очевидец на републиканско състезание по лека атлетика. Това ме възпламени вечно и тъкмо тази любов ме докара през днешния ден при всички вас. "

 

" Спортист на годината " 2019

1. Владимир Илиев (биатлон) - 1126 т.

2. Ивет Лалова (лека атлетика) - 907 т.

3. Григор Димитров (тенис) - 839 т.

4. Божидар Андреев (вдигане на тежести) - 723 т.

5. Тайбе Юсеин (борба) - 702 т.

6. Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) - 410 т.

7. Радослав Панталеев (бокс) - 357 т.

8. Кубрат Пулев (бокс) - 329 т.

9. Мария Оряшкова (самбо) - 231 т.

10. Боряна Калейн (худ. гимнастика) - 225 т.

 

" Отбор на годината " 2019

Национален отбор (худ. гимнастика)

 

" Треньор на годината " 2019

1. Весела Димитрова (худ. гимнастика) - 117 т.

2. Петър Касабов (борба) - 89 т.

3. Николай Захаров - 58 т.

 

" Спортист №1 с увреждания " 2019

Християн Стоянов (лека атлетика)

 

" Награда на публиката " 2019

Ивет Лалова (лека атлетика)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР