Влад Нистор, основателят на румънската биткойн борса Coinflux ще бъде

Влад Нистор, основателят на румънската биткойн борса Coinflux ще бъде ...

Основателят на румънската биткойн борса Влад Нистор ще бъде екстрадиран в САЩ


Влад Нистор, основателят на румънската биткойн борса Coinflux ще бъде екстрадиран в САЩ. Информацията съобщи местната медия Mediafax.

Както съобщихме по-рано, Нистор бе арестуван през месец декември миналата година по нареждане на американските власти. Банковите сметки на Coinflux веднага бяха запорирани. Основателят на борсата бе обвинен в мошеническа дейност, участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Според тази информация, адвокатът на обвиняемия Анатол Панзару протестира срещу екстрадирането, твърдейки че условията на съдебното сътрудничество между Румъния и САЩ не са изпълнени. Адвокатът е уверен, че Нистор е несправедливо обвинен в извършването на тези престъпления, които всъщност са извършени в САЩ от други румънски граждани.

Според Панзару, мошениците първоначално са прехвърлили своите пари в биткойни на територията на САЩ и едва след това са използвали румънската борса. Тоест, именно в САЩ е осъществено прането на пари. Много по късно биткойните са конвертирани във фиатна валута в румънската криптовалутна борса Coinflux. По този начин Нистор е нямало как да знае, че използваните средства са получени по незаконен начин.

Coinflux е основана през 2015 година. Борсата търгуваше с биткойни, Ethereum, Litecoin и XRP. През пролетта на миналата година поради проблеми с банковото обслужване бе затворена и румънската криптоборса BTCxChange.

Източник: kaldata.com