Вкъщи, в офиса, в колата - всеки ден милиони хора

...
Вкъщи, в офиса, в колата - всеки ден милиони хора
Коментари Харесай

Над 1 млн. души стават жертви на пушачите до себе си

Вкъщи, в офиса, в колата - всеки ден милиони хора „ се трансформират “ в пушачи, без да го желаят. Това са така наречен  жертви на пушачите до себе си.

По данни на СЗО цигари те убиват повече от 8 милиона души всяка година - статистика добре позната, която би трябвало да припомняме освен на 31 май -Световния ден без тютюнопушене. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна приложимост на цигари , а близо 1,2 милиона са пасивните пушачи, изложени на второстепенен пушек. Цигареният пушек съдържа над 6000 химични субстанции, към 100 от които са потвърдено канцерогенни.

Пасивното пушене предизвиква голям брой здравословни проблеми при кърмачета и деца, в това число по-чести и тежки астматични пристъпи, респираторни инфекции, ушни инфекции и синдром на неочаквана детска гибел. Непушачите, които са изложени на пасивно пушене вкъщи или на работното си място, усилват риска от развиване на сърдечни болести, инсулт и рак на белите дробове с 20 до 30%.

Как да премахнем дима?

Никотинът е пристрастяващ, само че не е главната причина за болесттите, свързани с тютюнопушенето. Именно по тази причина премахването на горенето и цигарения пушек води до понижаване на вредата от пушенето, както за дейните, по този начин и пасивните пушачи.

Благодарение на продуктите без пушек милиони пушачи, които не могат да се откажат от нездравословния табиет, могат да понижат риска за здравето си и да отстранен пасивното пушене, настояват специалисти. Такива артикули са шведският снус (тютюн за орална приложимост, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е отстранено, с което се отстранява и цигарения пушек.

Токсичният пушек от цигари те се получава поради високата температура при изгаряне на тютюна. При запалването на една цигара тютюнът стартира да гори и доближава температури от над 600оС. Именно този развой на горене отделя в дима нездравословните субстанции, които дишаме.

Електронните цигари – средство за унищожаване на пасивното пушене



Аерозолите, които се образуват от кондензация на водна пара или при електронно изпаряване на течности, са доста разнообразни по своя генезис и състав от димните аерозоли, формирани при горене на дърво или тютюн. Нагряването без горене на тютюна води до формиране на аерозол, при който концентрациите на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции са 90% до 95% по- ниски спрямо дима от цигарата.

Данните се удостоверяват и от различен опит на университета в Мадрид, който съпоставя въздуха и нездравословните газове от улицата с аеорозола от електронната цигара.

„ Ако си ходите по улиците, сте изложени на повече токсични субстанции, в сравнение с в случай че до вас има човек, който пуши електронна цигара “, сподели проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския самостоятелен университет.

Проф. Гонcалес отбелязва, че електронните цигари могат да имат положителна роля, поради премахването на пасивното пушене.„ Това е значимо, тъй като близките също са изложени. Но в случай че към вас има човек, който използва електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации към този момент са понижени, а това, което издишва, се разсейва доста бързо и на разстояние от един метър, концентрациите към този момент са доста по-ниски. “, изяснява испанският професор.

„ Ако в бара индивидът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, до момента в който в случай че същият човек, употребява електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният непряк клиент ще бъде изложен единствено на 5 нанограма “. Това е 100 пъти по-малко, акцентира още проф. Гонcалес в отбрана на тезата си, че електронните циари са по-безопасни и по-малко токсични.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР