Близо 14 години Домът на учителя в Русе се руши.

...
</TD
>Близо 14 години Домът на учителя в Русе се руши.
Коментари Харесай

14 години се руши Домът на учителя в Русе, очаква ли се ремонт?

Близо 14 години " Домът на учителя " в Русе се разрушава. След години на очакване и прекачване на благосъстоятелност, по европейска стратегия и с финансовото присъединяване на общината, за ремонта му са отпуснати над 4 270 000 лв.. Заради несъгласия в законодателството обаче откакто реконструкцията завърши, постройката ще би трябвало да бъде върната на страната и общината няма да я стопанисва.

100-годишната постройка на ул. " Александровска ", която близо половин век е била " Дом на учителя ", е монумент на културата. Била е благосъстоятелност на страната и министерството на образованието. До момента, в който към този момент е станала негодна за прилагане. И по този начин към този момент 14 години русенци със страдание разясняват положението й.

" Даже се оплакаха тука, че хвърляха стъкла, пада върху децата и би трябвало да се вземат някакви ограничения ", моли Мария Георгиева пред Българска национална телевизия.

През 2019 година, след дълги процедури, постройката беше трансферирана на община Русе. С изискването да бъде ремонтирана и да бъде превърната в Младежки център. И в случай че това не стане до 5 години, собствеността още веднъж ще бъде върната на страната. Според плана тук би трябвало да има опция за извънкласни действия, за конферентни събития, да се обособи център за кариерно развиване в региона на образованието и науката; киносалон за младежка кинематография и снимка. Идея, която хареса на доста русенци, които дори към този момент не помнеха какво е имало тук.

" Заведение имаше, да. Но като " Дом на учителя " не го помня. Със сигурност Русе има потребност от юношески център. Не знам пък дали вие помните " Младежкия дом ", който беше общ брой на танцови сформира, на хорове, изобщо на изключителна културна активност, на основаване на изобщо на просвета в подрастващото потомство, само че също бе погубен ", счита Деница Първанова.

" Това, което виждам тук, несъмнено не ми харесва. Не знам дали на някой му харесва в действителност. Това е въпрос, в действителност, който би трябвало да бъде заложен на хората, които имат опцията да оправят това неразбирателство ", сподели Алкин Феким.

И по този начин Община Русе създава план за Младежки център. Консултиран е с Националния институт за недвижимо културно завещание. Междувременно е преработван, тъй като се е чакала подобаваща стратегия за кандидатстване за финансиране.

Имаме втора отворена покана, която към този момент няма тези условия, и надлежно " Младежкият център " е класиран и той печели плана. Но това се случва сред двата интервала, сега на приключване на този 5-годишен интервал ", уточни Златомира Стефанова – зам.-кмет на община Русе.

И Общината е сложена пред проблем – в случай че планът не бъде изпълнен, финансирането в границите на 4 470 000 лв. ще бъде изгубено. Затова и изиска от Общинския съвет на Русе да се съгласи собствеността след привършване на ремонта и 5-годишния гратисен интервал още веднъж да бъде върната на страната.

" Това предложение е съветвано с Министерство на регионалното развитие, защото доста общини изпадат в тази догадка, когато вземат в държавна благосъстоятелност и тя се пада на ръба на прехвърлянето. Т.е., в случай че ние в този момент върнем постройката, ние ще загубим безвъзмездната финансова помощ, тъй като договорът към този момент е подписан ", добави Златомира Стефанова – зам.-кмет на община Русе.

Проектът за младежкия център на Русе е част от общ пакет за 10 града в страната. Затова и от общината разчитат, че постройката още веднъж ще стане тяхна благосъстоятелност.

" Да бъде върната постройката след осъществяването на СМР и след устойчивостта на регионална администрация, която по-късно по този начин или другояче ще я върне, тъй като те нямат финансов запас да ръководят тези здания ", сподели Златомира Стефанова – зам.-кмет на община Русе.

От общината са оптимисти, само че русенци не са склонни да имат вяра на всяко заричане. Всички обаче се надяват ремонтът да завърши сполучливо и тук в действителност да има " Младежки център ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР