ВизиткаЙоана Георгиева е завършила Счетоводство и контрол в УНСС. Заема

...
ВизиткаЙоана Георгиева е завършила Счетоводство и контрол в УНСС. Заема
Коментари Харесай

Покупка на жилище – на какво да обърнем внимание, когато търсим финансиране от банка

ВизиткаЙоана Георгиева е приключила " Счетоводство и надзор " в УНСС. Заема длъжността специалист в бизнес отдел " Физически лица " в Централното ръководство на ПроКредит Банк. Започва работа в банката през 2008 година, като през годините е била специалист връзки с клиенти " Много дребни и дребни предприятия ". Занимава се с жилищно кредитиране на физически лица и бизнес притежатели от 2016 година Пазарът на жилищни парцели е един от най-динамично изменящите се през последните няколко години. На какво съгласно вас се дължи нарасналото търсене на парцели в страната?
- Жилищното кредитиране в България фактически бележи растеж, като съгласно данни на Българска народна банка към края на февруари 2022 година жилищните заеми нарастват на годишна база с 18.1%. Въпреки коронавирус пандемията много от секторите не престават да работят добре и заетите в тях интензивно се включват в пазара на недвижими парцели. Има няколко съществени фактора, които въздействат на пазара за жилищни парцели. На първо място, сега лихвите са ниски и това е причина повече хора да подхващат стъпка към покупка на жилище. Хората търсят ново строителство , постоянно клиентите ни закупуват по-голямо от актуалното им жилище, нараства и търсенето на парцели отвън огромните градове . Високата инфлация също е фактор - огромна част от клиентите, които имат спестявания, избират да ги вложат в парцел, вместо да ги държат в банка. За да закупят жилище, те употребяват както лични средства, по този начин и заем от банка.
Кои са главните фактори, които потребителите би трябвало да обмислят, преди да решат да финансират стремежи парцел с заем?- Задължително е семейството добре да обмисли покупката на парцел и да бъде деликатно с вземането на заем. Важно е клиентите да потърсят благонадежден строител и постройката да е издигната с качествени материали . Препоръчваме да проучат строителя, който са избрали, и да прегледат предходни негови здания. Реклама
Тъй като жилищните заеми са дълготраен артикул, би трябвало да се вземат поради членовете на семейството - дали ще се усилват през годините , стабилността на приходите във времето, както и спомагателни средства , които ще би трябвало да се вложат в парцела. Голям % от хората купуват жилища, които се нуждаят от ремонт да вземем за пример.
На какво би трябвало да извърнат внимание потребителите, когато търсят жилищен заем от банка? Каква е разликата сред ГЛП и ГПР и какви други разноски съпътстват един жилищен заем?- Нещо, което доста клиенти към този момент вършат, е да сравнят предложения от няколко разнообразни банки. Много е значимо и да получат детайлна информация за всички спомагателни разноски , които съпътстват жилищния заем.
Разбира се, един от главните индикатори за всеки заем е годишният лихвен процент(ГЛП) . При другите предложения можем да забележим, че той се образува по разнообразни способи - по отношение на базов лихвен % или Euribor. Много е значимо клиентът да знае по какъв начин се дефинира лихвеният % по заема и какво може да докара до повдигането му.

Друг индикатор, на който е значимо да се обърне внимание при вземането на заем, е годишният % на разноските (ГПР) . Той съдържа в себе си цялостното оскъпяване по заема - годишният лихвен %, както и всички спомагателни такси, комисиони и застраховки към него. Тези такси, даже да са еднократни и да се заплащат при започване на заема, се пресмятат в цялото оскъпяване на заема и се разпределят в годините. Това в действителност образува годишния % на разноските. Тук е значимо да отбележим, че колкото по-дълъг е срокът на заема, толкоз ГПР е по-нисък, само че действително оскъпяването на заема е по-голямо. Тоест, когато клиентите сравнят разнообразни предложения от банки, е значимо те да бъдат с идентични параметри по отношение на размер на заема и период на погашение, с цел да видят най-точно разликите сред предложенията.
Реклама
Когато при нас пристигна клиент с предложение от друга банка и желае да съпостави офертите, усърдно му обясняваме тъкмо какво съпоставя. Това значи да не гледа единствено размера на ГПР или размера на лихвата, а тъкмо по какъв начин се образува, какво е включено в този ГПР, дали са включени всички такси, дали срокът на заемите е идентичен.
Какви са преимуществата, които ПроКредит Банк предлага при финансиране на жилище, и на какви условия би трябвало да дават отговор клиентите?- За нас е значимо клиентите, които финансираме, да са обмислили добре инвестицията в жилище, да имат постоянни приходи и специалности и да осъзнават уговорката, който поемат.
Едно от главните преимущества на ПроКредит Банк е, че лихвеният % по жилищните заеми се образува на база 6-месечен Euribor , т.е. дефинира се от Европейската банка. Това води до по-голяма бистрота и непоклатимост на лихвените равнища и по-малка възможност за увеличението им. Все повече клиенти се интересуват и от опцията за закрепен лихвен % за избран интервал от време. Предложението на ПроКредит Банк е за закрепен лихвен % по жилищните заеми за интервал от 10 години.

Важна част от финансирането на жилище е планирането на средства за ремонт. Ние се стараем да бъдем благонадежден сътрудник за нашите клиенти, с цел да могат да осъществят мечтания за тях дом. Ето за какво предлагаме и спомагателни средства за ремонт на жилището в един артикул с една месечна вноска. По този метод клиентите могат да преценяват в дълготраен проект какви са разноските, които ще зародят за цялостното довеждане докрай на жилището.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
Друго преимущество е, че застраховката " Живот " не е наложителна . В ПроКредит Банк единствената застраховка, която е нужна, е на обезпечението, т.е. на имуществото.

Още едно огромно облекчение за нашите клиенти е директният контакт с правист на банката от момента на подаване на искане. Клиентите ни имат опция да бъдат съветвани и да получат правно мнение по отношение на нужните документи за парцела и тяхната редовност. Това облекчава оптимално процеса за тях, редуцира времето по разпределяне на заема и им носи спомагателни успокоение и сигурност.
Какви съгласно вас са изгодите от зелените технологии, които малко по малко навлизат в домовете ни, с цел да ги трансфорат в по-модерни и устойчиви в бъдеще?
- На база на нашия опит мога да кажа, че през последните години следим огромен интерес от страна на клиентите да интегрират зелени технологии в жилищата си. Самите ни клиенти към този момент са узрели за концепцията за устойчиви решения в дома си и демонстрират интерес да влагат в тях.

Като образец мога да посоча клиентите, които имат къщи. " Зелените покриви ", или инсталирането на фотоволтаици за лично прилагане, добиват все по-голяма известност. В момента тематиката за цената на тока е извънредно настояща и клиентите сами започнаха да търсят по-добра опция. Така, като се изключи че икономисват от разноските си за електрическа енергия, употребяват и зелена сила, която не замърсява околната среда.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
При обзавеждането и ремонтите на жилища също виждаме разнообразни екологични решения като замяната на подовата настилка с нова от екологични материали - да вземем за пример бамбук, паркет от модифициран дървен материал или бетонен под. Мебелите, към които хората се насочват, са от рециклирана дървесина. С други думи - тематиката за по-устойчиво бъдеще към този момент не е единствено предмет на полемика в медийното пространство, тя е осъзнато решение.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР