ВизиткаТомас Йенсен е изпълнителен директор на компанията за софтуер за

...
ВизиткаТомас Йенсен е изпълнителен директор на компанията за софтуер за
Коментари Харесай

Томас Йенсен, Milestone Systems: Огромна част от разработката на софтуера ни се случва в София

ВизиткаТомас Йенсен е изпълнителен шеф на компанията за програмен продукт за камери и видеонаблюдение Milestone Systems от 2020 година насам. Освен това е член на борда на шефовете на още две компании - Arcules и PS Finland OY. Между 2011 и 2018 година работи в HP, където заема поредно позициите шеф и общоприет управител за Дания, вицепрезидент по продажби и тактика и финално началник на световния отдел по канални продажби. Бакалавър и магистър по бизнес стопанска система в университета в Олбор. Има спомагателни специализации в UCLA и INSEAD.КомпаниятаMilestone Systems създава програмен продукт за камери и системи за видеонаблюдение. Компанията е основана в Копенхаген, Дания, и е учредена през 1998 година През 2021 година, последната с разполагаем доклад, компанията има доходи към 1.1 милиарда датски крони, или 158 млн. $ по сегашен курс. Общо в компанията работят към 1200 души, от които към октомври 2022 година в България са 204 експерти, най-вече софтуерни разработчици. Каква беше 2022 година за Milestone Systems и за вас като изпълнителен шеф?
- Все още сме в тихия интервал от годината, по тази причина не мога да ви дам съответни цифри, само че 2022 година беше турбулентна година по света. Мислехме, че ще е краят на ковид, а вместо това се научихме да живеем с него. После пристигна войната, още до момента в който се оправяме с проблемите по веригата на доставки. Оттам инфлацията и енергийната рецесия. Беше забавна година от гледната точка на изпълнителен шеф - и за мен, и за Milestone, тъй като трябваше да се оправяме с неща отвън нашия надзор. С това встъпление желая да кажа, че съм доста горделив с това по какъв начин се справихме. Екипите ни подвигнаха равнището, демонстрираха, че са устойчиви и фокусирани. Трябваше да вършим намествания поради външната динамичност, само че от моя позиция беше добра година. За мен тя сподели, че можем да растем даже в сложни времена и към този момент сме станали една здрава, устойчива компания.
Всички фактори, които споменахте - пандемията, войната, инфлацията, важат за всички бизнеси. Как се отразиха съответно на Milestone, която е софтуерна компания?
- Знаете ли, тъкмо преди изявлението си приказвах с хората тук за нещо сходно. Аз съм живял и работил към пет години в Силициевата котловина, където всички споделят, че хардуерът е остаряла вест. Софтуерът е бъдещето. Разбирам това мислене, само че към момента не съм виждал програмен продукт, който да тръгне без хардуер. Очевидно няма подобен. Затова отговорът ми е елементарен - да, ние доставяме програмен продукт, само че в случай че клиентите ни са затворили офисите си и надлежно не употребяват видеонаблюдение, не слагат нови камери, тогава няма къде да инсталираме софтуера си. Ударът по нас беше от екосистемата към нас. Войната и инфлацията също са косвен фактор. Компаниите към момента имат същите бюджети и когато нещо се случи, плановете се отсрочват и забавят. Войната има и различен аспект - трябваше да вземем сложното решение да излезем от Русия и Беларус поради експанзията им. Това ни коства доходи. Отделно трябваше да се погрижим и за чиновниците си, които са наранени, без значение дали са украинци или руснаци.
Колко хора имате или имахте в Беларус, Русия и Украйна?
- Не бих могъл да ви дам тъкмо число. Не става дума за доста хора, множеството бяха в Русия. Когато напуснахме страната, направихме всичко допустимо да се погрижим за тях, въпреки да е доста мъчно да взимаш решения, без да знаеш какво следва или за какъв брой време е. Войната доста рядко се взема решение от популацията, по тази причина има доста наранени от всички страни. Усетихме, че имаме отговорност и към сътрудниците ни в Русия, и към сътрудниците ни в Украйна. Ние сме компания с доста националности - единствено в Дания да вземем за пример имаме 49 националности, тъй че войната за нас е един огромен тест по емпатия.
Реклама Проблем ли е, в случай че има политически диалози в офиса?
- Не съм виждал нещо сходно. Една от главните аргументи е, че, извинете клишето, компанията много наподобява на семейство. Това е едно от нещата, които ме изненадаха, когато се причислих като изпълнителен шеф доскоро повече от две години. Всички говореха за някакво фамилно възприятие. Първо си споделих, че това е нещо съответно в централния ни офис в Дания, само че по-късно го видях и в София, и в Азия. Дори когато приказвам с сътрудниците ни от Близкия изток, те споделят същото. Аз съм прекарал години в Съединени американски щати, където работата и фамилията са изцяло обособени. Така че това, което се случи по време на пандемията и войната, е, че екипите ни се сплотиха и демонстрираха доста поддръжка едни на други.
Има ли фактори, които се отнасят съответно за вашия бизнес, тъй като вие произвеждате програмен продукт за доста съответни потребности - видеонаблюдение?
- По-скоро бих споделил, че има такива от позиция на отговорност и нравственос. Нашият бизнес е в сигурността и сигурността. Без значение дали става дума за сигурност на жителите, на трафика, в постройките или на материалните активи. В подобен смисъл потребността от програмен продукт като нашия е непрекъсната. Но от позиция на това, което вършим за общество, това е различен въпрос. Ние би трябвало постоянно да следим по какъв начин софтуерът ни се създава, по какъв начин се употребява и от кого се употребява. Затова сме приели, че имаме по-голяма социална отговорност и това е част от метода, по който вършим бизнес.
През последните години бяха изговорени доста диспути и написани доста книги на тематика " Капитализмът на следенето ". Каква е вашата позиция, поради че това е вашият бизнес? Плюс или минус са умните камери?
- Лично аз считам, че развиването на технологията е нещо положително, в случай че се употребява по добър метод. Това е доста значима добавка - в случай че се употребява по добър метод. Развитието на технологиите, без значение дали става дума за машинно самообразование или изкуствен интелект, може да направи животът ни по-добър. Но нашата позиция е ясна: технологията ни би трябвало да бъде употребена отговорно. Трябва да бъде продадена и създадена отговорно. Първата ни алена линия са човешките права. Винаги сме имали доста етични правила в Milestone. Миналата година направихме още една стъпка в тази посока и се включихме в общия пакт на Организация на обединените нации за бизнеси и човешки права. Нашите артикули не могат да бъдат употребявани по способи, които заплашват човешките права. След това преглеждаме евентуалното прилагане за дискриминация - религиозна, етническа, полова и така нататък Държим, че продуктите ни не могат да се употребяват за това. През 2017 година станахме съавтори на " Копенхагенското писмо ", което е на процедура позиция по какъв начин технологиите би трябвало да се употребяват в обществото. После направихме още една крачка, като въведохме в юридическите ни контракти " Копенхагенската уговорка ", която приема тези условия като правно задължаваща уговорка. Тя изисква от всичките ни клиенти да подсигуряват, че не употребяват продуктите ни за нарушаване на човешки права или дискриминация. Допълнително, в случай че ние открием нещо сходно, можем просто да прекъснем контракта.
Има ли развой за инспекция на купувачите?
- Да. В момента работим по усъвършенстването на този развой и прибавяме фактори като подреждаме географската раздалеченост и вида на клиентите ни. Не всички типове клиенти биха могли да употребяват продуктите ни по неверен метод. Ако става дума единствено за сигурността на склад да вземем за пример, опциите за нарушаване на човешки права са доста по-ниски, в сравнение с при тоталитарен държавен режим. Затова сътворяваме развой, който, като се базира на география и типове клиенти, приоритизира взимането на решения. Освен това от няколко години насам имаме и стратегия за анонимно подаване на сигнали, тъй че да можем да реагираме. Разбира се, доста групи и деятели считат, че нашата работа би трябвало да бъде предотвратяването на нарушавания на човешки права да вземем за пример. За нас това е като да накараш Toyota да предотврати карането с превишена скорост по автомагистралата. Невъзможно е, само че това, което можем да създадем, а в аналогичния случай с Toyota те не биха могли, е да вземем ограничения, в случай че нарушиш съглашението. Toyota би трябвало да иде при полицията, а ние можем непосредствено да създадем нещо по контракта.
Йенсен пред LEGO града в софийския офис, който компанията употребява за тестване на разнообразни типове видеосистеми - в тази ситуация програмен продукт за различаване на регистрационни номера Автор: Цветелина Белутова Реклама Кой е най-важният артикул, който Milestone създава през днешния ден?
- Най-важният ни артикул, в основата на всичко, което вършим, са системите за ръководство на видеонаблюдение. Казано в резюме, това е контролният панел за една видеооперация. Продуктът е значим, тъй като това е и цялата ни задача - да позволим на света да вижда и да дадем опцията на клиентите ни да видят какво се е случило. Възможността да върнеш видеозапис, да видиш какво се е случило и да стигнеш до обективната истина. Същото, несъмнено, може да се направи и онлайн. С напредъка на модерните технологии в един миг считаме, че ще можем и да предвиждаме нещо, преди да се случи. Имаме детайли, посредством които можем да прибавим още способи за прилагане, да вземем за пример в опазването на здравето, само че основата остават системите за ръководство на видеосистеми.
Какъв е процесът по основаване на артикули в Milestone?
- Преди по-малко от две години приехме новата ни идея, която в резюме споделя, че се водим от бизнес резултати. Всичко, което вършим, би трябвало да носи стойност на клиентите ни. Всеки развой по разработка стартира с клиента. Какво се опитваме да доставим като стойност? Това е едно от моите съвсем религиозни вярвания след над 30 години в софтуерния свят. Технологичните компании са толкоз фокусирани върху продуктите си, ние сме влюбени в тях. Работата е там, че въпросът не е единствено в продукта, а в това какъв проблем ще ти реши, каква стойност ще ти донесе. Веднъж щом знаем какъв проблем решаваме, въпросът се пренасочва към това по какъв начин да го превърнем от доктрина в действителност. Времето да вземем за пример е доста значимо за нас - имаме доста центрове за незабавна поддръжка по целия свят.
Каква е ролята на софийския офис в световната Milestone?
- Централна. Имаме три съществени офиса. Първият е в Копенхаген, където сме учредени преди 25 години. Бързо по-късно компанията осъзнава, че в случай че желае да прави програмен продукт за целия свят, не може да го прави единствено от едно място. Затова София е нашият втори хъб за разработка на програмен продукт. Огромна част от създаването на софтуера ни се случва тук. Преди три години осъзнахме, че намирането на хора в София също към този момент е мъчно, и по тази причина открихме офис в Барселона. Така че сега имаме този триъгълник Копенхаген - София - Барселона. София е изключително значима в него, тъй като тук се намират над половината от софтуерните ни разработчици.
Различните офиси работят по разнообразни артикули или картината е по-смесена?
- И двете. Някои процеси са смесени и разпределени по разнообразни места, с цел да виждаме нещата от разнообразни гледни точки. Същевременно доста от работата по интеграция на устройства да вземем за пример се случва в София. В превод това е работата по опцията всяко устройство с камера да може да употребява софтуера ни. Разработката на облачните ни артикули също е в София. Мобилните и уеб продуктите ни - също.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР