Вицепрезидентът участва в поклонението по повод 117 години от Илинденско-Преображенското

...
Вицепрезидентът участва в поклонението по повод 117 години от Илинденско-Преображенското
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Петрова нива: Три думи – свобода, обединение и независимост, родиха българската нация

Вицепрезидентът взе участие в поклонението във връзка 117 години от Илинденско-Преображенското въстание.

„ 117 години по-късно Петрова равнища продължава описа за величието на българския дух, за свещения български народен блян, чиято биография е написана със свидна кръв и всеотдайност, само че и с доста мощ, несломима воля и подвиг. Върху тази изстрадала земя със златни букви вечно ще останат записани три думи – независимост, обединяване, самостоятелност. Думи, които родиха българската нация ", сподели вицепрезидентът пред множеството хора, които се включиха в обичайното поклонение пред героите и почтените жертви на Илинденско-Преображенското въстание, оповестяват от пресслужбата на президента.

Вицепрезидентът съобщи, че Илинденско-Преображенското въстание е продължение на делото на българските възрожденци.

„ Без момент съмнение, един до друг с братята си от Македония, преображенци се хвърлиха в огъня като априлците, потеглиха на неравна, само че решителна битка против неправдата – някой различен да чертае съдбините ни, против териториалните кроежи и ползите на Великите сили “, уточни.

По думите на вицепрезидента за тогавашните Велики сили статуквото на Балканите е било по-важно от страданията, от робските несгоди и безчинствата, от поруганите домове и потъпканата независимост.

„ Срещу „ болната империя “ се изправяха елементарните българи, тук от българската земя, от Мизия, Тракия и Македония, с цел да защитят чест, да бъдат един жанр и една татковина “, акцентира.



Опитите за разделяне на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята вицепрезидентът дефинира като кражба наизуст, опозоряване на саможертвата, изменничество към предишното.

„ Илинденско-Преображенското въстание построи българската ни еднаквост, образува съзнание и български дух. Няма място нито за премълчаване, нито за свенливо споменаване “, уточни.

Вицепрезидентът Йотова акцентира, че от началото на мандата с президента Радев всяка година вземат участие в честванията на Петрова равнища. „ Правим го, тъй като сме уверени в идеята на тракийците, от поклонение към историята и от дълг към бъдещето “, уточни вицепрезидентът.



„ Ще продължаваме да настояваме за правдивост за тракийските бежанци, макар че през последните години българското държавно управление изостави въпроса, очевидно за него е политически неточен “, съобщи.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските сдружения в България, на община Малко Търново и на всички потомци на тракийци, които пазят жив загатна и предават на поколенията трагичния, само че прочут роман за героичната и кървава 1903 година

„ Винаги съм се прекланяла пред силата на тракийците. Заветното „ Прощаваме, само че не забравяме “ тече в нашата кръв, това е българският дух. За предишното амнистия може да има, само че за бъдещето, което ще изградим за децата ни – не “, посочи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР