Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова призова Гугъл, Майкрософт,

...
Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова призова Гугъл, Майкрософт,
Коментари Харесай

ЕС призова технологичните гиганти да се справят с руската дезинформация преди евроизборите

Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова прикани Google, Майкрософт, Мета и ТикТок да вършат повече, с цел да се оправят с съветската дезинформация преди идни избори в европейски страни, заяви Ройтерс във вторник.

Москва е упреквана, че популяризира дезинформация в Европа в опит да наложи тезите си за непредизвиканата война, която стартира в Украйна през 2022 година Във връзка с това Европейски Съюз забрани разпространението на редица съветски медии същата година.

През последните месеци набъбнаха опасенията по отношение на вълната от дезинформация, обвързвана с парламентарните избори в Словакия на 30 септември, в Полша през октомври, както и изборите за Европейски парламент (ЕП) през 2024 година

Йоурова назова съветската дезинформация преди избори в Европа „ оръжие за доста милиони евро за всеобща операция “. По нейни думи Русия се е присъединила във войната на хрумвания, с цел да замърси осведомителното пространство на Европейския съюз (ЕС) и да сътвори подправената визия, че демокрацията не е по-добра от автокрацията.

„ „ Много огромните платформи “ би трябвало да се оправят с този риск. Особено като се има поради, че би трябвало да чакаме, че Кремъл и други ще бъдат дейни преди избори “, добави Йоурова.

Компаниите и други онлайн платформи са дали данни за активността си през последните шест месеца за битка с подправените вести като част от кодекса на Европейски Съюз за практиките по отношение на дезинформацията.

След последните избори за Европейски парламент през 2019 година Съветът за сигурност на Русия дефинира като неуместни обвиняванията, че Москва е разпространявала дезинформация.

По-рано Евгений Пригожин , към този момент починалият началник на съветската наемническа група " Вагнер ", призна, че е основал Агенцията за интернет проучвания, посредством която в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Русия стегна цензурата в страната след пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година и упрекна Мета - компанията, която има Facebook, в „ екстремистка активност “ през март 2022 г.`
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР