Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава за Република Македония днес, където ще

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава за Република Македония днес, където ще
Коментари Харесай

Илияна Йотова заминава за Македония, защото „желязото се кове, докато е горещо”


Вицепрезидентът Илияна Йотова отпътува за Република Македония през днешния ден, където ще се срещне с представители на български организации и ще участва на оповестяването на самодейност за основаването на Българо-македонски бизнес клуб.

В Скопие вицепрезидентът ще беседва с министър-председателя Зоран Заев и с ръководителя на македонския парламент Талат Джафери, планувана е и среща с министъра без портфейл, отговарящ за връзките, отчетността и прозрачността Роберт Поповски.

„ Посещението ми има работен темперамент. В моите пълномощия влиза работата с българските сдружения и българските общности в другите страни. Ще се срещна с тях. Важното е да има визити и срещи и с формалните лица в Република Македония – с министър-председателя, с ръководителя на техния парламент. У нас има една доста хубава приказка, обичаме да споделяме, че желязото се кове, до момента в който е горещо. Само преди няколко месеца от двете страни бяха обявени нов вид връзки. Тези връзки не би трябвало да остават единствено въз основата на хартията на договорите и подписаните съглашения. Знаем, че се чака одобрение на Договора за добросъседство и съдействие с Република Македония. Но най-важното отвън подписите и формалните процедури да има развиване на двустранните връзки. За това би трябвало да се употребява всеки един мотив ”, съобщи в извънредно изявление за БГНЕС преди заминаването си Илияна Йотова.

Вицепрезидентът бе безапелационна, че време за губене няма. България постоянно е приемала, защитавала и подсигурила правото на Република Македония да бъде пълновръстен член както в Европейския съюз, по този начин и в НАТО.

Йотова изрече също по този начин и поддръжката си по отношение на позицията на Българската православна черква и направената стъпка в вярна посока.

Освен Република Македония, Йотова ще посети и друга наша съседка. В петък и събота тя ще бъде в Гърция, където ще взе участие в тържествата във връзка десетата годишнина от основаването на българското неделно учебно заведение в Солун. Вицепрезидентът ще се срещне с игумена на Атонската обител „ Св. Вмчк. Георги Зограф “ Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, както и с кмета на гръцкия град Янис Бутарис. В събота тя ще беседва с представители на сдружения на българската общественост в Гърция. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР