Вицепрезидентът Илияна Йотова пред Euronews Bulgaria: За политическата криза, ще

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова пред Euronews Bulgaria: За политическата криза, ще
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Не искам предсрочни избори, но ги очаквам

Вицепрезидентът Илияна Йотова пред Euronews Bulgaria: За политическата рецесия, ще има ли нови избори, държанието на Слави Трифонов и Кирил Петков, войната в Украйна, ветото за районен съд Македония и още настоящи тематики.

Вижте повече:

Президентството не е готово със състав на длъжностен кабинет. Това съобщи в изявление за Евронюз България вицепрезидентът Илияна Йотова. От Дондуков 2 чакат министър председателят Кирил Петков да отбрани своето държавно управление на малцинството.

Въпреки разногласията сред сътрудниците през последните седмици, съдружната разлъка изненадала Дондуков 2. За това служебни министри не са били на дневен ред.

На Дондуков 2 приготвя ли се към този момент четвърти длъжностен кабинет поради политическите земетресения?

Определено не, доста малко време им дадохте. Още повече ние бяхме сюрпризирани от събитията. Преди да се мисли за длъжностен кабинет и предварителни избори. Пет пъти българските жители трябваше да вървят да избират. Това в действителност не е казус, в доста страни се е случвало, само че и тъй като обстановката в страната и в целия свят е доста комплицирана. Ще минем евентуално през други стъпки. Министър-председателят Кирил Петков би трябвало да отбрани своето държавно управление на малцинството. Не просто не чакам, не желая предварителни избори.
Според вицепрезидента държавното управление евентуално ще получи поддръжка за актуализацията на бюджета. Въпросителните обаче ще дойдат по-късно.
Министър-председателят Кирил Петков би трябвало да отбрани своето държавно управление на малцинството. Въпросът е дали след актуализацията на бюджета ще може да отбрани и другите си решения.

Вицепрезидентът Йотова въпреки всичко вижда вяра, че избори може и да няма.

„Аз нямам визия за атмосферата вътре в обединението, дали сходна замяна на реплики става за първи път, обвинявания, че министър е обвързван с мафиотските структури. Смея да се надявам, че ще има още диалози вътре в обединението. Че тежките думи, изречени в едната у другата посока, ще останат някъде в „емоционален склад“ и ще надделее разсъдъкът.“

Според вицепрезидентът, тонът по тематиката Северна Македония е неразбираем и не би трябвало да се бърза с анулация на ветото преди да се изчистят всички въпроси:

„Очевидно Слави Трифонов знае освен това, в сравнение с всички ние, останалите институции, тъй като в диалозите с европейските ни сътрудници, методът, по който се пази българската позиция, не считам, че има друго предложение сега за районен съд Македония.

Премиерът през вчерашния ден сподели единствено едно изречение, което ме накара да се замисля – сподели, че се готви текст за съглашение с РСМ, в което западните ни съседи са подготвени да създадат промени в конституцията и да впишат българите в нея.

Нещо извънредно значимо, не толкоз събитията, а това, че РСМ се ангажира да направи своята смяна в конституцията преди първата междуправителствена конференция. Това значи, че няма по какъв начин във френското председателство да се отвори вратата към действителните договаряния с РСМ, тъй като чисто календарно и времево няма по какъв начин да стане тази конференция.“

По тематиката Украйна Илияна Йотова разяснява, че министър председателят не е бил прав и реакцията на президента е била съответна.
А какъв брой до това ще изпратили България оръжия към Украйна, в президентството не знаят въпросът да е сериозен.
„Не съм виждала тази нота. Не мисля, че това е сериозен диалог, в случай че министър председателят Кирил Петков не е поемал някакви други задължения при визитата си в Киев.“

За хаоса с бежанците, вицепрезидентът зави, че виновността е била напълно при нас.

Грешката е напълно при нас, за бежанците. Направихме изначало всичко допустимо да помогнем на бягащите от спора и се опасяваха с съображение. България направи добра организация с рейсове, с коли. Всъщност проблемите започнаха, когато те прескочиха българската граница, тъй като трябваше да се сътвори една доста по-добра организация и като ме питате каква, има си способи, по които това става.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР