Вицепремиерът Томислав Дончев сравни поведението на президента Румен Радев за

...
Вицепремиерът Томислав Дончев сравни поведението на президента Румен Радев за
Коментари Харесай

Дончев:Радев за бюджета като котката на Шрьодингер

Вицепремиерът Томислав Дончев съпостави държанието на президента Румен Радев за бюджета с " Котката на Шрьодингер ", която хем е жива, хем не е.  “Той по едно и също време подписва утвърждение на бюджет 2021 и го подлага на критика, наричайки го " разочароващ ", сподели Дончев.

Той взе участие в брифинг по отношение на проектозакона за финансите в страната през идната година дружно с  министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на туризма Марияна Николова.

" В тежки времена, когато се натрупват пандемична, обществена и икономическа рецесия, единственият, който може да помогне, е страната, и тя си влиза в тази функционалност ", сподели още Дончев и добави, че бърза информация демонстрира и към сегашния миг, че отношението дълг към Брутният вътрешен продукт е 23%.

" Продължаваме да бъдем измежду първенците с най-нисък дълг от страните от Европейски Съюз ", сподели още вицепремиерът, написа " Марица ".

Ескперти от здравното министерство обявиха, че по бюджета през идната година са планувани над 120 млн. спомагателни разноски, обезпечаване на възнаграждаения на чиновниците и спомагателни средства за проби.

" Допълнително в държавния бюджет е очакван буфер от над 600 млн., предопределен за превъзмогване на пандемията. Осигурена е резистентност за дейностите, които са в обсега на главния аспект ". 

Експерт от министерството на финансите добави, че в изискванията на рецесия бюджетът води антициклична политика. " Дефицитите са свързани с коронавирус ограниченията, като множеството са ориентирани към хората, бизнеса и вложенията ", сподели още тя. 

" За 2020 година и 2021 година ограниченията ще бъдат на стойност 2.5% от Брутният вътрешен продукт ", изясни Дончев. 

От министерството на земеделието обявиха, че с бюджета ще се подсигурява запазването на приходите на земеделските производители. " За тази година заплащанията ще доближат 1,7 милиарда лв. и са обезпечени 400 млн. лв. за превъзмогване на рецесията ". 

Министърът на обучение Красимир Вълчев сподели, че бюджетът има невиждан растеж на разноските в образованието. " Чухме, че наливането на средства в нереформирани сфери са безсмислени. На всички тези икономисти и политици им давам отговор: Разходите за образованието са с най-голяма социална възвръщаемост. Всички работещи в системата на обучение ги наскърбяват изказванията, че системата е нереформирана ", сподели още Вълчев и добави, че са осъществени промени във всички браншове.

" Проблемите в образованието са разследване от това, че в минали години сме пестили от обучение. Най-голямата кражба би било през днешния ден да се спести от към обучение ", добави министърът. 

" Трябва да водим диалози по тематики за бъдещето и то положителни диалози, и това е най-често посредством тематиката за образованието ", прикани Вълчев.

Вицепремиерът Дончев съобщи, че положителният общественик би трябвало да мисли за бъдещите генерации.

" Това е бюджет за хората. Запазваме най-ниските налози, втори най-нисък дълг. Кога президентът Радев е откровен - когато съгласува бюджета или като го подлага на критика? ", попита министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. " 463 млн. се дават за развъждане на деца - това разхищаване ли е? Не дава отговор ли на потребностите, които имаме сега? 390 млн. се дават за месечни помощи за развъждане на дете. Популизъм ли е да желаеме децата да вървят на учебно заведение и да обвързваме помощите с ходенето на учебно заведение ", попита още веднъж тя.

" Нашите критици мъчно биха могли да намерят логичен отговор. 47 млн. ще се дадат за хранителни артикули в помощ на пенсионерите. Кражба на бъдеще би било в случай че нямаше вложения в обществена политика, образованието и опазването на здравето ", сподели още тя. 

" Голяма част от ограниченията за родителите и пенсионерите имат антикризисен темперамент. Тези ограничения са разчетени и има задоволително средства за тях ", изясни вицепремиерът Дончев. По думите му може да се прави детайлно пояснение какво е имала поради администрацията на президента. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР