Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина

...
Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Екатерина Захариева за КСНС, Стоичков, българския в Украйна и българите в Албания

Вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV проваленото съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), статута на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания, както и правата на хората с българско съзнание в Украйна и Албания.

Самата Захариева не участва на КСНС, като беше оповестила отсъствието си авансово. Тя обаче уточни, че от хора, участвали на съвещанието, знае, че „ не е имало чувство за това, че съвещанието се блокира “. Правосъдният министър Цецка Цачева пък я уверила, че „ и министър председателят, и президентът са били в работна атмосфера “.

Заседанието на КСНС в понеделник се провали поради липса на кворум.

Захариева уточни още, че е за планувания съвет са разбрали от медиите. Преди да се привиква КСНС, би трябвало да се приказва с премиера, с ръководителя на Народното събрание, с докладчиците, с цел да се обезпечи кворум, предложи тя. Убедена съм, че когато продължим във вторник, ще излезем с положително решение, сподели още вицепремиерът.

В качеството си на министър на външните работи тя още един път уточни оповестеното преди дни известие на Министерство на външните работи, че почетните консули нямат мандат.

Министерството направи уточнението след абсурда с изявлението на Христо Стоичков след референдума за самостоятелност на Каталуния, в което той изиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сандамария. Тогава Министерство на външните работи разгласи, че стартира процедура по освобождението му от поста уважи консул, а футболната легенда разгласи, че мандатът му е изминал преди 14 месеца.

„ Благодарни сме му за това, което е направил – сподели Захариева и добави, че българските почетните консули нямат мандати, само че самият Стоичков от година или две не живее там, тъй че няма и по какъв начин да прави тази работа.

По думите ѝ евентуално документът, на който Стоичков се базира, че мандатът му е изминал, е който се издава. Все едно като ви изтече паспортът, да кажете, че не сте български жител, като ви изтече паспортът.

За думите на Стоичков, че България е взела страната на Испания и е посочила червен картон на Стоичков, Захариева разяснява: „ Не сме взели никаква страна, взехме страната на България “.

„ Мисля, че прекали “, сподели тя.

Представете си една област от България да реши да си направи референдум, потъпквайки всички конституционни права и да реши да се отдели. И да излезе някой почетен консул и да каже: „ Ние сме за отделянето на тази област. Горе-долу това е “.

Българското държавно управление застава зад другарска Испан

ия. По конституция Каталуния няма право да прави референдум. Той е противозаконен и не можеш посредством противозаконен референдум да казваш, че се самоопределяш като страна. Призоваваме към разговор и деескалиране на обстановката, сподели външният министър.

Според нея хората в региона са били подведени, а политическите водачи не би трябвало да тласкат към разделяне, а към обединяване.

За законопроекта за малцинствата, импортиран в албанския парламент, в който българите са изключени, Захариева уточни, че са импортирани над 3000 подписа от албански жители, които се самоопределят като българи. Тя удостовери, че партията Македонски алианс за европейска интеграция се опълчва на признаването на българско малцинство.

Не можем да се бъркаме във вътрешните работи на непознати страни, само че не може и тази партия да пречи на хората да се самоопределят.

Захариева заяви, че правната комисия на албанския парламент с единогласие е предложила да бъде обърнато внимание на тази подписка и евентуално през днешния ден това ще бъде гласувано.

За проучването на български език в Украйна министърът уточни, че президентът Петро Порошенко към този момент е подписал закона за проучването на непознат език, само че той няма да засегне проучването на български език, а по-скоро ще способства.

Причината е, че в Украйна той се преподава в украински учебни заведения като непознат език. При унгарското и румънското малцинство казусът е друг, тъй като те имат напълно маджарски и румънски учебни заведения, уточни тя. Това е и позицията на представители на българското малцинство там.

Все отново би трябвало да следим по какъв начин ще се приложи този закон. Ще настояваме в изработването на подзаконовите нормативни актове. Много настояваме има присъединяване на български специалисти и хора от българското малцинство.

За последните кавги, така наречен гейт-ове, тя сподели, че се фабрикуват обвинявания и се изкривяват данни. Според нея задачата на опозицията е ГЕРБ непрестанно да се брани, с цел да не може да си извърши програмата, само че не съумяват.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР