Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел: Никога няма да забравим Сребреница

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел изрази най-дълбокото почитание към жертвите и съболезнования на техните фамилии и близки в обръщение, прочетено през днешния ден на възпоменанието на жертвите на геноцида в Сребреница, съобщи ФЕНА.


„ Преди 28 години едно от най-тежките закононарушения в Европа след ужасите на Втората международна война се случи в Сребреница. Днес ние сме тук, с цел да отдадем респект на тези, които към този момент не са там, и да се присъединим към гласовете, които споделят да помним “, сподели Габриел.

Тя посочи, че войната на Балканите в никакъв случай не е трябвало да се случва и геноцидът в Сребреница в никакъв случай не е трябвало да се извърши, както военните жестокости и закононарушения в никакъв случай не би трябвало да се случват на никое място по света.

Габриел добави, че историята се повтаря и тъкмо по тази причина " в никакъв случай няма да забравим Сребреница като сборен облик и предизвестие към човечеството ".

„ Редовното потребление на разграничителна изразителност, разпространяването на боязън, съмнение и ненавист, опитите да се отхвърли случилото се тук съставляват съществена спънка за следвоенното създаване на доверие, взаимно почитание, съгласие и същинско помиряване в Босна и Херцеговина “, сподели Габриел.

Тя акцентира, че към момента има вяра в способността на жителите на БиХ да живеят и напредват дружно и да намерят смелостта да възстановят мостовете сред общностите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР