Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие
Коментари Харесай

Мария Габриел взе участие в неформалната среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС – „Гимних

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване в неофициалната среща на министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз – „ Гимних ", Толедо, Испания. Основни тематики бяха съветската експанзия против Украйна и обстановката в Нигер и Сахел.

В първата част на дебата министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба показа с министрите последните развития на обстановката в Украйна и очерта идващите значими стъпки в общите с Европейски Съюз начинания.

Вицепремиерът Мария Габриел подчертава на стратегическото значение на района на Черно море. Тя акцентира и на значимостта на Съвместната декларация на Г-7 за поддръжка на Украйна, както и на нуждата от повече дипломатически старания за поддръжка на " Формулата за мир " на президента Зеленски.

Във втората част външните министри на Европейски Съюз разискаха обстановката в Нигер с министъра на външните работи на страната Хасуми Масауду и доктор Омар Турей, ръководител на Комисията на Икономическата общественост на западноафриканските страни. Изразена бе обща угриженост за филантропичната обстановка и сигурността в района с вероятни отрицателни последици в по-широк геополитически подтекст.

В рамките на „ Гимних " Мария Габриел организира и двустранни срещи с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, с федералния министър на външните работи на Германия Анналена Бербок и с министъра на външните работи на Чехия Ян Липавски. На срещите бе изразена мощната поддръжка на Германия и Чехия за присъединението на България към Шенгенското пространство и Еврозоната, както и във връзка с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР