Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства ролята

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства ролята
Коментари Харесай

Захариева приветства ролята на НПО-тата за евроинтеграцията на Западните Балкани

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства ролята на неправителствените организации (НПО) за развиването на гражданското общество и европейската интеграция в страните от Западните Балкани. Това е една от добавените стойности на Берлинския развой за Западните Балкани, на който през 2020 година за първи път съпредседатели са България и Република Северна Македония. 

„ Съвместното председателство сред България и Република Северна Македония е доста знаково, тъй като за първи път то се дава на страни от района и се дава взаимно – на страна - член на Европейски Съюз и на страна от Западни Балкани “ , съобщи Екатерина Захариева пред участниците във конгрес на неправителствени организации в Скопие, който съпътства започващата по-късно през днешния ден Среща на външните министри от Берлинския развой. Домакини на срещата са Екатерина Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. 

„ Започнахме с диалог с гражданското общество и специалистите, тъй като считам, че един от най-важните приноси на Берлинския развой е постоянният разговор с гражданското общество от страните от Западните Балкани, както и с гражданското общество сред страните от Западните Балкани и нашите страни - членки на Европейски Съюз “, сподели външният ни министър пред участниците във форума на специалисти и политически анализатори, проведен от Института за народна власт „ Граждански общества “ – Скопие, в партньорство със Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Форумът е под надпис „ Стимулиране на стратегическата автономност. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще ”.
 
Вицепремиерът Захариева акцентира нуждата от общи старания за развиването на района, в това число за опазването на околната среда. „ Балканите  са част от общия европейски дом. Трябва да се грижим за дома. Неслучайно избрахме за един от целите на взаимното ни председателство Зелената договорка “, сподели Екатерина Захариева. 16-те въглищни централи в страните от Западните Балкани създават толкоз нездравословни излъчвания, колкото всички въглищни централи в Европейски Съюз, сочат данните. „ Бях шокирана от обстоятелствата. Трябва да се фокусираме и да работим по този проблем. Мога да обещая, че България ще бъде една от най-активните страни в Европейски Съюз в търсене на повече помощ страните от Западните Балкани да реализират задачите на Зелената договорка. Не би трябвало да чакате да започнете договаряния за Европейски Съюз, с цел да започнете да работите “, съобщи външният ни министър.

В изявлението си служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров акцентира упованията на страната му да стартира колкото може по-бързо договаряния за участие в Европейски Съюз. „ Европейският съюз е изправен пред огромен тест. Ако в този момент – след брилянтния отчет на Европейската комисия за промените ни, няма решение, това ще значи, че вратата за нас е затворена “, съобщи Димитров.
Екатерина Захариева удостовери поддръжката на България за започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония Албания. Тя  призна, че в действителност някои страни - членки на Европейски Съюз не са въодушевени във връзка разширението, само че в това време 6-те страни от Западните Балкани не би трябвало да стопират с промените.
 
„ Надявам се, че решение ще бъде взето през март, тъй като другояче Европейски Съюз ще загуби доверие и огромната поддръжка, която в този момент усещаме измежду жителите на 6-те страни от Западните Балкани “ , сподели Екатерина Захариева.
 
Берлинският процес  е политико-дипломатическа самодейност, стартирана през  2014 година от немския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и страни - членки на Европейски Съюз - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.
 
Председателство на Берлинския развой на България и Република Северна Македония през 2020 година е първото взаимно председателство от лансирането на самодейността от Германия през 2014 година насам. Срещата на външните министри от Берлинския развой в Скопие е първата от поредност значими прояви на взаимното председателство, чиято кулминационна точка ще бъде срещата на върха в София през есента.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР