Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поиска възобновяване

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поиска възобновяване
Коментари Харесай

България поиска отваряне на КПП-та с Гърция

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изиска обновяване на допустимо максимален брой гранични пунктове на общата ни граница с Гърция, където все още поради въведените ограничения против ковид на процедура изцяло работи единствено Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, съобщи Министерство на външните работи.

Захариева е на посещаване в Атина във връзка 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически връзки. Тя разиска въпроса с външния министър на Гърция Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис

„ Говорихме и по какъв начин да облекчим придвижването сред двете страни в изискванията на ковид. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да разиска с гръцкия екип от специалисти и да се възвърне прекосяването през най-малко един още Граничен контролно-пропусквателен пункт “, съобщи Екатерина Захариева. Тя акцентира, че не е допустимо единствено един граничен пункт сега да обслужва целия поток от пасажери към Гърция през общата ни граница и това мощно затруднява жителите.

В отговор Никос Дендиас увери, че министър председателят Кирякос Мицотакис се е заел и скоро ще има резултат, тъй като това е значимо за двете страни и за връзките в Европейския съюз.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и тематиката за по-бързото създаване от гръцка страна на граничния пункт „ Рудозем-Ксанти “. Той ще усъвършенства трафика и ще способства за икономическото развиване на районите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри разискаха целия набор на двустранните връзки в границите на стратегическото партньорство, в това число строителството на газовия интерконектор, и ги дефинираха като отлични. Договорено бе стопански екипи да работят дружно за привличане на високотехнологични вложения в района, и по-специално в автомобилостроенето.

„ Важен урок, който би трябвало да научим от рецесията с ковид, е какъв брой взаимосвързани сме всички ние и че би трябвало дружно да работим за превъзмогване на последствията. Няма по какъв начин една страна сама да се оправи с последствията от рецесията от ковид в стопанската система “, съобщи Екатерина Захариева.

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и избавителния проект за излизане от рецесията.

В дневния ред на диалозите бяха и европейската интеграция на Западните Балкани и обстановката в Източното Средиземноморие. Екатерина Захариева съобщи българската поддръжка за Гърция и Кипър. Тя прикани противоречивите въпроси сред Турция и Гърция да се вземат решение в добросъседски дух и благосклонност, а не посредством едностранни дейности.

Външните министри на България и Гърция показаха надълбоко страдание от смяната на статута на църквата „ Света София “ в Истанбул. Според българската страна „ Света София “ свидетелства за разговора на другите култури и религии и би трябвало да бъде съхранена като част от международното историческо завещание на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия стадий на рецесията с ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР