Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Захариева: Де факто нямаме механизъм за мониторинг на България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на съобщи, че де факто нямаме механизъм за съдействие и оценка.

Де факто нямаме механизъм - нямаме задачи, нямаме отчети, сподели тя по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос на депутата Крум Зарков.

Тя посочи, че в действителност обаче би трябвало Европейска комисия да завърши процедурата и да вземе официално решение, като допусна, че фактът, че интервалът е съвпаднал с началото на мандата на новата комисия и обстановката с пандемията са забавили формалното взимане на решението.

Захариева: Няма нов отчет на Европейска комисия, просто някой е направил копи-пейст на миналогодишния текст

,,Комисията ни увери, че не възнамерява никакъв отчет по този механизъм, сподели Захариева. Това обаче не трансформира упоритостта ни да продължим да изпълняваме плануваните спомагателни промени, които отиват оттатък индикаторите на самия механизъм за съдействие и оценка'', разяснява тя.

Стремежът на България към одобряване на върховенството на закона стартира доста преди основаването на механизма за съдействие и оценка и твърдо имам вяра, че този блян би трябвало да бъде приоритет на ръководството на страната, уточни вицепремиерът и означи, че тези промени би трябвало да се вършат не поради Брюксел, а най-много поради българските жители.

На уточняващ въпрос на Крум Зарков тя отговори, че не счита, че кавги, провокирани от човек, който се укрива, могат да повлияят върху финалното решение на комисията.

По отношение на вероятностите за съдействие сред България и Европейски Съюз в областта на правосъдната промяна и битката с корупцията Захариева уточни, че България поредно поддържа основаването на общ европейски механизъм, който да бъде еднообразно и транспарантно използван по отношение на всички страни членки.

Тя разясни, че сега Европейски Съюз работи по този механизъм, който ще обгръща четири стълба и ще бъде с предпазен, а не със санкционен темперамент. Първият годишен отчет по него се чака да бъде показан през септември или октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР