Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че България

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че България
Коментари Харесай

Василев: За ден зависимостта ни от руския газ падна от 90% на 0 |

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев сподели, че България се приготвя за прекъсване на природния газ от Русия, тъй като виждаме по какъв начин той се стопира без причина.

" Добрата вест е, че районът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има опция да транспортира 20 милиарда куб. метра газ на север от юг. Ние имаме непретенциозно ползване от 3 милиарда куб. м и има свободен потенциал за транспорт ", сподели Василев на министерската среща за районното съдействие за енергийна сигурност, която се организира в София.

В края на процеса желаеме от Европейски Съюз тактика за закупуване на природен газ. Вярваме, че сме готови и има решения, които да носят изгоди за нас.

От 90 % взаимозависимост в доставките на съветски природен газ паднахме до нулата единствено за един ден – на 27 април, сподели Василев. Ако обединим дейностите си и във връзка с електрическата енергия, може да диверсифицираме района и вечно да приключим зависимостта от Русия, уточни министърът.

Новите интерконектори ни разрешават да създадем нова енергийна карта на района. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат усъвършенствани още по-добре за по-голяма успеваемост на разноските, съобщи министър-председателят Кирил Петков, който също взе участие на срещата в резиденция " Бояна ".

Той приветства участниците във форума от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и други

" Днес сме се събрали тук, с цел да покажем, че единството е мощ. Виждаме невиждана война в Украйна. В същото време виждаме по какъв начин енергетиката се употребява за оръжие ", уточни той.

Петков уточни, че съветският монополист " Газпром "  едностранно е нарушил договорите за доставка на синьото гориво.

" Единственият метод, по който можем да компенсираме тези отрицателни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизация и всички други синегрии посред ни са налице ", означи министър председателят Петков.

Според него на напред във времето излизат нови благоприятни условия за диверсификация.

" Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и надлежно с енергийните връзки на територията на България, може към този момент да се придвижва газът към Сърбия и към Република Северна Македония, тъй че опциите са огромни, сподели министър председателят.

Енергията се трансформира в оръжие и нашето най-хубаво оръжие е солидарността и съответните дейности, които демонстрират, че сме подготвени да вървим дружно, съобщи генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен.

Според него решението на Русия да спре доставките на газ за България е опит да се разцепи Европейският съюз (ЕС) и общността би трябвало да отвърне със взаимност и съответни дейности.

По думите му единствено тогава може да се решат провокациите във връзка с доставките, както и по-дългосрочните провокации на енергийния преход.

До идната зима би трябвало да се реши въпросът със запълняемостта на газовите складове, добави Дите Юл Йоргенсен. Той разяснява, че специалистите от Европейска комисия са подготвени да предложат решения на проблемите с енергийната сигурност в района. За задачата има специфична група, която да реализира съответни резултати.

В този миг би трябвало да се покаже същинско партньорство. Целта на днешната среща е както да се покаже взаимност и единение, само че и това да се показва посредством съответни резултати и дейности, съобщи генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейска комисия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР