Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще постави пред кабинета

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще постави пред кабинета
Коментари Харесай

Асен Василев проговори за Лукойл. Разкрития

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще сложи пред кабинета въпроса за промяната на представителя на страната в „ Лукойл “. Това заяви самият той по време на съвещанието на бюджетната комисия след въпрос на Йордан Цонев дали считат да създадат това и по какъв начин ще действат.

В началото на юли стана ясно, че представителят на страната в " Лукойл " не подава нужната информация. Тогава беше оповестено, че се изготвят критерии да се организира конкурс и той да бъде изменен.
-->
Представител на страната в " Лукойл " в този момент е Красимир Първанов, някогашен зам.-енергиен министър от времето на ръководството на ГЕРБ преди поредицата от предварителни парламентарни избори.

„ Това ще го слага на вниманието на Министерски съвет да се смени настоящият представител, който не е подал писмени отчети в никакъв случай в историята. Ако сътрудниците имат някаква рекомендация, желания, можем да го вземем поради “, сподели Василев.

От своя страна Йордан Цонев предложи представител на страната в компанията да бъде по-компетентно лице, което познава материята, като най-добре за него е това да е управлението на Национална агенция за приходите. Повод за тази полемика бе чуване на министъра по отношение на решението на Народното събрание да анулира концесията на пристанище „ Росенец “.

„ Става въпрос за решението, което Народно заседание одобри, което е обвързвано с концесията на пристанището на „ Росенец “. Имаме лист с неща, които сега се правят от компания „ Лукойл “ като концесионер “, сподели Асен Василев. Той предложи по тематиката да има отчет.

„ Моят съвет по-скоро към вас би бил да се направи един главен обзор и отчет по какъв начин този развой да протече по този начин, че националната сигурност да не е застрашена. Така ще се реализира резултатът, който Народното събрание цели с решението “, сподели Василев.

Министърът посочи, че ще би трябвало да се наблюдава деликатно по какъв начин протича отводът от потребление на съветски нефт в бургаския нефтохимически комплекс. България получи пролонгация от евросанкциите, която след броени месеци завършва. " Имайки поради, че дерогацията изтича 2024 година, компанията би трябвало да показа проект по какъв начин стига до нула съветски нефт, без това да докара до дефицит на петролни артикули у нас. Моят съвет е да се направи обзор по какъв начин да протече този развой, с цел да не се наруши националната сигурност ", изясни Асен Василев.

В същото време се появи предложение от ГЕРБ да не се чака 2024-та година, а в закона за бюджет 2023 да се включи параграф, че още идния месец България ще се откаже от изключението и " Лукойл " би трябвало да спре да преработва съветски нефт. Идеята е на Делян Добрев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР