Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който е и съпредседател

...
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който е и съпредседател
Коментари Харесай

ГЕРБ взе по същество диригентската палка, фалшивите звуци на ППДБ няма да се повторят

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който е и съпредседател на Политическа партия беше извикан в Народното събрание от ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) и след “много интензивни диалози ” избор “Промяната ” бяха признати всички условия на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Пред “Труд news ” политически наблюдаващи записаха фиаското на ППДБ
Имахме потребен диалог с сътрудниците от ГЕРБ, сподели финансовият министър и съпредседател на Политическа партия Асен Василев
ГЕРБ пое диригентската палка на ръководството, а долавящите се подправени звуци в оркестъра на властта от изпълнителите на ППДБ няма да се повторят скоро, след инфарктните часове без кворум в Народното събрание, разясниха пред “Труд news ” музикални критици, помолени да оценят ръководството на страната.
Настройката на инструментите се случи в два следващи дни, от ГЕРБ ясно демонстрираха кой е диригентът, а по всичко проличава, че ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски ще е първа цигулка в държавната управническа групировка, означиха още музиковедите.
До бързото превъзпитание на ППДБ се стигна откакто в два следващи дни депутатите им не можеха да съберат кворум в пленарна зала, с цел да се прегласува вотът на съмнение към кабинета, тъй като от ГЕРБ и Движение за права и свободи не се записаха в зала, а в петък това направиха и Възраждане и Има Такъв Народ.
Упорството на ППДБ във връзка с неотпадането на дерогацията за “Лукойл Нефтохим Бургас ” и настояването на ГЕРБ и Движение за права и свободи тя да отпадне в допълнение обтегна връзките сред обединенията от ръководещото болшинство, само че в последна сметка “Промяната ” претърпяха крушение и за тях евентуално ще останат някои от духовите принадлежности в оркестъра, установяваха още музиковедите.
“Как по този начин поради този нефт, поради тези пари, ПП-ДБ са подготвени да падне държавното управление и да се съберат с сякаш опозиционните партии Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ? “Лукойл ” е частна компания, подчинена на Кремъл и парите отиват натам.
Защо дерогацията им е по-важна от държавното управление? ”, запита през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и изиска оставката на спортния министър Димитър Илиев поради ексцесиите в София от митинга на футболните почитатели и укори кметът на София Васил Терзиев за неприятната организация от страна на Столична община.
“Не бих подкрепял държавно управление, което работи срещу евроатлантизма и в случай че те продължат да работят с “Възраждане ” и Българска социалистическа партия, няма да ги поддържаме ”, съобщи в коридорите на Народното събрание и ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и добави: “Кметът на София и министърът на спорта са виновни и отговорни, че позволиха тези супер нападателни ултраси да вилнеят в центъра на столицата ”. “Дерогацията би трябвало да отпадне незабавно. С това, което Петков сподели – че е подготвен да жертва държавното управление, само че да не смъкна дерогацията, ме кара да съм безусловно уверен, че те имат персонален интерес от “Лукойл ”, сподели още Пеевски и предизвести, че от Движение за права и свободи внасят сигнали за следствие.
Междувременно от ППДБ бяха поискали оставката на вътрешния министър Калин Стоянов поради безредиците от футболния митинг против БФС, само че и за това не срещнаха поддръжка в ГЕРБ и Движение за права и свободи, в противен случай. Премиерът Николай Денков уволни зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи Стоян Темелакиев, само че не се съобрази с настояването на ППДБ за оставката на Калин Стоянов преди да го разиска с вицепремиера Мария Габриел.
Още сутринта в петък депутати от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и “Възраждане ” започнаха да вършат сметки дали държавното управление ще падне, само че в 13,45 ч. взаимно изказване на представители на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и ППДБ охлади опозиционните размисли за парламентарната рулетка.
Финансовият министър и съпредседател на Политическа партия Асен Василев е бил извикан в Народното събрание при ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев и Теменужка Петкова и на взаимно изказване на четиримата стана ясно, че от ППДБ са приели всички условия на ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да продължи държавното управление да работи.
“На финансовия министър бяха сложени няколко условия – дерогация, държавен бюджет и евроатлантизъм. В сряда двете партии ГЕРБ и Движение за права и свободи ще участваме в кворума на Народното събрание и ще покажем, че евроатлантическото болшинство го има ”, сподели след края на срещата Десислава Атанасова. “Получихме уверения, че отсега нататък няма да има случаи, в които тяхната група ще гласоподава дружно с “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ”, добави тя. “ДПС сложи условия да има предпочитан лист с вложения за общините. Намаляваме прага на дълга с 1,2 милиарда лв., по този начин постигнахме единодушие по рамката на бюджета ”, сподели Йордан Цонев. А на финала Асен Василев заключи обещанията към ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, които е поел като съпредседател на Политическа партия и финансов министър в кабинета “Денков ”: “Отпада вноската от “Газпром ” като не 100% сигурна. Ще преработим бюджета в този му тип, откритото решение за дерогацията е извънредно потребно ”. Василев означи, че описът с предпочитани планове за общините по искане на Движение за права и свободи ще е подготвен до 11-12 декември.
“Имахме потребен диалог с сътрудниците от ГЕРБ, за това, че нито ние, нито те е добре да образуват болшинство с другите партии в Народното събрание, защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие ”, сподели още съпредседателят на “Промяната ”.
“ДПС ще се върне в пленарната зала идната седмица, с цел да поддържа евроатлантическото държавно управление ”, съобщи малко по-късно след края на ЦС на Движение за права и свободи Делян Пеевски и добави: “Щом ще влезем в зала, значи си коства евроатлантическото държавно управление ”. Той заявява, че ще се кандидатира за ръководител на Движение за права и свободи на националната конференция на партията на 24 февруари. “ДПС ще има един ръководител ”, сподели Пеевски в отговор на въпрос дали е допустимо Движение за права и свободи да се ръководи от съпредседатели.
Дерогация, държавен бюджет и евроатлантизъм
Три условия от ГЕРБ и Движение за права и свободи превъзпитаха ППДБ в 13,45 ч.
– Дерогацията за импорт на съветски нефт за “Лукойл Нефтохим Бургас ” ще бъде отстранена прибързано в две стъпки – от 1 януари 2024 година стопират квотите за експорт на рафинерията, а от 1 март 2024 година се стопира дефинитивно вноса и преработката на съветски нефт.
– Приходите в проектобюджета за 2024 година ще бъдат понижени с 2,4 милиарда лв., колкото е хипотетичната плануваната енергийна вноска от 20 лв. на 1 MWh за преноса на съветски газ през България. Създава се лист на предпочитани национални капиталови обекти, в който влизат Автомагистрала “Струма ”, Автомагистрала “Хемус ” и други, както и предпочитан лист с вложения за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с към 1 милиарда лева
– От ППДБ дават гаранция на ГЕРБ, че отсега нататък няма да има случаи, в които парламентарната група на ППДБ ще гласоподава в пленарна зала дружно с “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.
Наталия Киселова, доцент по конституционно право, пред “Труд news ”: Борисов ще клати до последно държавното управление без да го събори
Според мен доста рискова би била играта на Борисов, в случай че се стигне до рухване на държавното управление при вота на съмнение в сряда. Защото мандатът ще се върне при него, само че с какви очи ще търси поддръжка от “Продължаваме смяната ”? Ако потърси коалиция с другите партии, само че без ППДБ, ще има напълно преформатиране на идеологията. По-скоро това е метод да ги клати, без да ги събори и секунда преди те да паднат, той ще им подаде ръка и ще каже – елате тук. По този метод Борисов желае ГЕРБ да получат повече освен в Народното събрание, само че и в общинските препоръки, в бюджета да бъдат записани всички негови претенции. Но съгласно мен държавното управление няма да падне.
Процедурата по вота на съмнение, беше употребена за напън по отношение на друга процедура – анулация на дерогацията за потребление на съветски нефт. Сега към този момент тези две процедури са взаимнообвързани от най-голямата по бройка парламентарна група, която поддържа държавното управление при гласуванията.
Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Всички съставни елементи на сглобката би трябвало да заминат непосредствено на лекуване
Колебая се сред няколко диагнози и всичките са годни. Пациентът е доста болен. Първо, това е безусловно шизофренно положение, в което хем си сглобка, хем не си, хем си коалиция, хем не си, хем не одобряваш главните политики, които организира болшинството дружно с държавното управление, и в това време си част от него и си виновен за него, само че искаш да се отграничиш. Това е образец за това, да ти приказват няколко гласа. Тази диагноза продължава с заплахите, които следват от сходно държание. Обикновено хората, които страдат от сходно заболяване има етапи, в които могат да са рискови за себе си и другите. Те не могат да се водят виновни за обществото и за тези, които ги заобикалят. Обикновено такива хора ги лекуват в избрани профилирани места, тъй като са рискови. Когато си рисков за себе си и за другите, отиваш на лекуване и обществото се лишава от твоето наличие, до момента в който не се излекуваш. Ако се излекуваш.
Изводът за мен е, че сега всички съставни елементи на сглобката би трябвало да заминат непосредствено на лекуване. Има и някои нейни обособени представители, които са заболели, тъй като не престават да са част от нея, само че въпреки всичко могат да подлежат на лекуване. Докато тези водачи, които унизяваха политическите си партии, т. е. работеха против себе си и сега работят против обществото, тотално обърквайки го, тотално заменяйки истината с лъжата.
По въпроса за дерогацията – прозират две разграничителни линии, естествено свързани с пари, които не са от светлата страна на закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР