Вицепремиер на България обяви бомбастична новина.Голяма промяна прави кабинетът, за

...
Вицепремиер на България обяви бомбастична новина.Голяма промяна прави кабинетът, за
Коментари Харесай

Вицепремиерът Алексиев: 100 основни на стоки ще имат таван на надценката до 10 процента

Вицепремиер на България разгласи бомбастична вест.

Голяма смяна прави кабинетът, с цел да овладее гневните цени. 100 съществени артикули ще имат таван на надценката до 10 %, заяви пред bTV вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев.

„ Обмисляме да въведем таван на надценката за съществени артикули и артикули в магазините. Става дума за към 50 до 100 продукта от дребната потребителска кошница “, сподели Алексиев.  Таванът ще е от порядъка на 10%. А мярката евентуално ще е краткотрайна, добави вицепремиерът.

„ Това може да мине през решения на Министерския съвет с нормативен акт, а другото е - в случай че веригите проявят почтеност да бъде по обща воля на държавно управление, от страната и на самите вериги. Така или другояче би трябвало да се случи. Идеята е да има съглашение за кои артикули ще е “, сподели още Алексиев.

На въпрос не нарушава ли тази мярка пазарната стопанска система, вицепремиерът посочи, че тя има потребност да бъде възобновена.

„ Пазарната стопанска система изключва и практики на нелоялна конкуренция. От друга страна когато бизнесът получава отплата за ток, т.е. помощ от страната - тогава не приказваме за пазарна стопанска система, когато се наложи. И страната с цел да отбрани уязвимите в тези условия - популацията, предложи подобен механизъм, тогава започваме да приказваме за пазарна стопанска система. А при сходни тежки рецесии като ковид и войната, някои от естествените механизми на пазарната стопанска система се изкривиха. Държавата е по тази причина - с цел да съблюдава да се възвърне една правдивост и в действителност пазарната стопанска система отсега нататък да продължи да действа “, изясни още той.

Алексиев разгласи и че ще бъдат предадени данни на Комисията за защита на конкуренцията, по които се прави извод за подозрение за картел сред огромни хранителни вериги.

„ Направени са 600 инспекции и доста притеснителни неща се откриват от там. Има притеснителни данни, само че не мога да злоупотребявам с това дали има картелни съглашения. Ние ще му предоставим цялата информация на Комисията за защита на конкуренцията за подозрение за картел сред огромни хранителни вериги у нас. Имаме данни, които навеждат към това умозаключение и се знае за кои магазини става дума, само че няма да ги загатвам “, добави Алексиев.

Той разяснява и тематиката с медицинските хеликоптери.

„ Ние имаме намерение да имаме два вертолета доникъде на годината, които ще могат да правят незабавна здравна помощ по въздух. Държавният авиационен оператор не е комерсиално сдружение и това не е спънка, с цел да летят хеликоптерите “, сподели Алексиев, написа standartnews.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР