Витамин В12 има важна роля в метаболизма на организма, защото

...
Витамин В12 има важна роля в метаболизма на организма, защото
Коментари Харесай

Храните, от които можем да си набавим витамин В12

Витамин В12 има значима роля в метаболизма на организма, тъй като взе участие в разграждането на храната и превръщането й в сила.

Освен това подкрепя производството на алените кръвни телца, които придвижват кислорода до клетките. Този витамин взе участие и в построяването на ДНК. Витамин В12 поддържа здрава нервната система, подкрепя паметта, концентрацията и равновесието.

Въпреки че витамин В12 е нужен на тялото в дребни количества, неналичието му е рискова за организма. Ако не одобряваме задоволително от него, това може да докара до анемия. Признаци за това заболяване са изтощението на организма, неналичието на вкус, депресията, кървенето на венците, изтръпването на крайниците, загубата на равновесие, компликациите с концентрацията.

За да избегнем тези проблеми, можем да си набавим този толкоз значим витамин благодарение на уравновесено и здравословно хранене, като наблегнем на продуктите, в които наличието му е високо.

Храните, които са богати на витамин В12, са мидите и стридите, сьомгата, другите меса – агнешко, пуешко, заешко, телешко и пилешко.

Дробчетата, яйцата и млечните артикули, измежду които са сирене, кисело мляко, извара, също имат високо наличие на този витамин. В12 се съдържа в рибата, бирената квас, пчелния прашец и малините. Има го и във водораслите спирулина, хлорела, фитопланктон. В дребни количества витаминът се съдържа в ечемика, тофуто, соевата паста, магданоза, гъбите шийтаке, хляба с мая.

 Дробчетата са богати на витамин В12

Витамин В12 е значим както за мъжете, по този начин и за дамите. Дамите не би трябвало да се лишават от месни и млечни артикули в ежедневното си хранене. Много експерти считат, че за хората, които не ядат месо, неналичието на В12 може да се трансформира в сериозен проблем.

На вегетарианците се предлага да не се отхвърлят от млечните артикули. А за веганите, които употребяват единствено храни с растителен генезис, се предлага да одобряват витамин В12 под формата на хранителна добавка.

Въпреки това доста от веганите и вегетарианците настояват, че храненето с диви и домашно създадени сурови храни е задоволително изискване за набирането на нужното количество В12.

Аргументите им са, че този витамин не се съдържа в естествена форма в храната, а съставлява бактерия, създадена от микроорганизми. Следователно положителното положение на храносмилателната система и по-специално на червата е решаващо за съществуването на В12.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР