Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за

...
Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за
Коментари Харесай

ВСС намери начин да отложи дебата за отстраняването на Гешев

Висшият правосъден съвет отсрочи разглеждането всъщност на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, направено от правосъдния министър Надежда Йорданова. Искането трябваше да бъде прегледано през днешния ден (12 април), само че членовете на съвета взеха решение, че първо би трябвало да се произнесат по редовността и допустимостта на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор, направено от бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година

Произнасянето по допустимостта ще се случи на 4 май, като преди този момент министър Йорданова би трябвало да в профил, в седемдневен период, открити от Висш съдебен съвет нередности в предлагането на Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени съответните в действителност условия, за които се твърди, че съставляват посочените нарушавания и надлежно, уронване на престижа на правосъдната власт, изясни министър Йорданова пред медиите. " Желанието и мнението на Пленума на Висш съдебен съвет, съдейки от дебата, макар че към момента няма такова решение, е да се обединят двете оферти в общо разглеждане ", сподели тя. По думите ѝ е допустимо до края на месец май двете претенции да бъдат прегледани всъщност и вероятно да бъде взето решение за предварително освобождение на Гешев от поста основен прокурор.

В съвета е постъпило решение на Върховния административен съд, с което би трябвало да се разиска и предлагането, което беше импортирано от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Членове на съвета желаеха от министър Йорданова опрощение за изказванието, че дължат кариерата си на Иван Гешев. А обвинител номер едно напусна съвещанието, с цел да отиде в Народното събрание, където правната комисия гледа на второ четене промените в Закона за правосъдната власт за закриване на профилираното правораздаване. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР