Висшият съдебен съвет избира нов председател на Върховния административен съд

...
Висшият съдебен съвет избира нов председател на Върховния административен съд
Коментари Харесай

ВСС избира председател на ВАС

Висшият правосъден съвет избира нов ръководител на Върховния административен съд в понеделник. Кандидатите са двама - Георги Чолаков и Соня Янкулова - и двамата съдии във Върховен административен съд.


Чолаков е номиниран от 79 съдии. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като арбитър. Постъпва в правосъдната система през 1992 година като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е арбитър в Районен съд - Котел, който оглавява по-късно. В интервала 1993 година - 1995 година е ръководител на районния съд Сливен, след което работи като юрист. От 2007 година е арбитър, а след това става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус.

От 1 юли 2013 година е ръководител на Второ поделение във Върховен административен съд.

Кандидатурата на Соня Янкулова е препоръчана от трима членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. Тя има над 32 години юридически стаж, от които над 21 години като арбитър. В интервала 1982-1983г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, след което работи като юрист и контрольор до 1988 година, когато става областен арбитър в Трети областен съд в столицата. После е заместник-председател на Софийския градски съд, където става началник на първото в страната независимо обособено административно поделение. От 1998 година е арбитър във Върховен административен съд, а в интервала 2001 година - 2008 година е заместник-министър на защитата, след което става заместник-министър на вътрешните работи. От 2009 година и до сегашния миг е арбитър във Върховен административен съд.

За да има определен претендент, са нужни 17 гласа от всички членове на Висш съдебен съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР